Danas vam prenosimo jednu satiričnu priču o tome kako je Mujo otišao na službeni put a Fata ga za to vrijeme varala. No, zanimljivo je da je vodila posebnu evidenciju o tome. Mujo je otkrio to a ispalo je duhovito kada mu je ona ispričala značenje toga.

– “Fato, šta su ti ova tri graha u ladici?”
– “Eh, Mujo… svaki put kad sam ti bila nevjerna, stavila sam po jedno zrno, da me podsjeća.”
Mujo prebroji, pa slegne ramenima:
– “Dobro, tri… nije smak svijeta. A šta je s ovom novčanicom od 20 maraka?”
Fata se nasmije:
– “Pa kad se nakupi kila graha, ja odem na pijacu – proda se fino!”
Grah, poznat i kao pasulj, spada među najvažnije i najomiljenije mahunarke u mnogim kuhinjama svijeta. Osim što je hranjiv, lako dostupan i svestran u pripremi, grah se odlikuje i ogromnom raznolikošću – širom svijeta postoje stotine sorti koje se razlikuju po boji, veličini, teksturi i okusu. U nastavku ti donosim jako dug i detaljan tekst o najboljim vrstama graha, gdje ćemo pokriti i karakteristike, kulinarske upotrebe i porijeklo najpopularnijih sorti. Ovo je vodič za svakoga ko voli dobru čorbu, varivo, salatu ili meze s grahom.
1. Tetovac (Tetovac grah)
Porijeklo: Makedonija (grad Tetovo), ali vrlo popularan u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.
Karakteristike: Tetovac je bijeli grah srednje veličine, ovalnog oblika, s glatkom opnom. Jedan je od najcjenjenijih na Balkanu jer tokom kuhanja zadržava oblik, ali postane savršeno kremast iznutra.
Upotreba: Savršen za tradicionalna jela poput pasulj čorbe, prebranca, graha sa suhim mesom ili kobasicom. Ima odličnu moć upijanja začina i dima, zbog čega se često sprema s rebrima, koljenicom ili slaninom.
Zanimljivost: U mnogim domaćinstvima u Srbiji i BiH, tetovac se smatra “standardom” kvaliteta graha – ako nije tetovac, nije “pravi grah”.
2. Pinto grah
Porijeklo: Meksiko i jugozapadni dio SAD-a.
Karakteristike: Prepoznatljiv po bež podlozi sa smeđim prugama koje nestaju kuhanjem. Kada se skuva, pinto postaje blijedoružičast i kremaste teksture.
Upotreba: Osnova je mnogih meksičkih jela kao što su burrito punjenja, chili con carne, refried beans (zgnječeni grah) i zapečeni grah. Također je popularan u čorbama i varivima.
Nutritivne vrijednosti: Bogat je vlaknima, proteinima i B vitaminima. Vrlo je zasitan i daje dug osjećaj sitosti.
3. Crveni kidney grah (bubrežasti grah)
Porijeklo: Indija, ali se danas najviše koristi u Americi, Karibima i Evropi.
Karakteristike: Tamnocrvene boje i oblika bubrega. Zrna su čvrsta i velika.
Upotreba: Često se koristi u čili jelima, salatama i varivima. Popularan je u indijskom “rajma” jelu (grah u curry umaku), kao i u cajunskoj kuhinji američkog juga.
Napomena: Sirov crveni grah sadrži prirodne toksine (lektine), pa se mora dobro skuhati – idealno je da se prvo potopi preko noći, a zatim kuva najmanje 10 minuta u kipućoj vodi.
4. Crni grah (black bean, frijoles negros)
Porijeklo: Južna Amerika
Karakteristike: Malena, sjajna zrna tamne, gotovo crne boje. Imaju slatkast, zemljani okus i čvrstu teksturu.
Upotreba: Neizostavan sastojak kubanske, brazilske i meksičke kuhinje. Koristi se u juhama, salatama, tacima i enchiladama. U Brazilu je glavni sastojak u čuvenom jelu feijoada, zajedno sa svinjskim mesom.
Zdravstvene koristi: Odličan je izvor antioksidansa zbog tamne kože, a takođe pomaže u regulaciji šećera u krvi.
5. Cranberry grah (borlotti, romani grah)
Porijeklo: Italija
Karakteristike: Svijetla zrna s crvenim mramornim šarama (prije kuhanja). Nakon termičke obrade, zrna postaju smeđa, a tekstura kremasta.
Upotreba: Često se koristi u italijanskim varivima, minestrone čorbama, s kobasicama ili pancetom. Takođe se koristi u salatama s maslinovim uljem i svježim začinima.
Zanimljivost: Iako atraktivan izgled nestaje kuhanjem, borlotti je jedan od najukusnijih grahova, s blagim, orašastim ukusom.
6. Adzuki grah
Porijeklo: Istočna Azija (Kina, Japan, Koreja)
Karakteristike: Sitna, tamnocrvena zrna. Ima slatkasti okus i brzo se kuva.
Upotreba: U Japanu i Koreji se koristi i u slanim i slatkim jelima. Od njega se pravi slatka pasta (anko) za punjenje kolača i peciva. Koristi se i u juhama, a popularan je i među vegetarijancima zbog lake probavljivosti.
Zdravstvene koristi: Vrlo probavljiv, bogat mineralima i niskokaloričan.
7. Lima grah (maslac grah)
Porijeklo: Peru (grad Lima)
Karakteristike: Velika zrna bledozelene ili krem boje, vrlo glatka, gotovo voštana površina.
Upotreba: Kada se skuha, tekstura mu postaje baršunasta i gotovo kao pire. Često se koristi u kremastim čorbama, raguima ili zapečenim jelima.
Napomena: Sirovi lima grah može sadržavati prirodne toksine pa je važno da se pravilno skuha.
8. Bijeli grah (navy bean, cannellini)
Porijeklo: Europa i SAD
Karakteristike: Sitna do srednje velika bijela zrna. Cannellini grah je veći i duguljast, dok je navy grah sitniji.
Upotreba: Osnova za bijeli pasulj s kobasicom, čuvenu englesku “baked beans” verziju, kao i u francuskim jelima poput cassouleta. Također je odličan za blendanje u humusima i namazima.
Zanimljivost: Navy bean dobio je ime jer je bio osnovna namirnica američke mornarice.
9. Mung grah
Porijeklo: Indija i Kina
Karakteristike: Sitna, zelena zrna koja se često koriste i kao klice (tzv. mung klice).
Upotreba: Koristi se u varivima, juhama, salatama, ali i kao desert u Aziji. Lako se vari i idealan je za detoksikaciju.
Zdravstveni bonus: Sadrži visok nivo antioksidansa i odličan je za varenje.
10. Anasazi grah
Porijeklo: Jugozapad SAD (povezuje se s indijanskim plemenima)
Karakteristike: Šaren, crveno-bijeli grah sličan pinto grahu, ali lakše svarljiv.
Upotreba: Odličan u čorbama, varivima i pečenim jelima. Ima nešto slađi okus od običnog graha.
Zanimljivost: Legenda kaže da je pronađen u drevnim glinenim ćupovima u pećinama starih plemena i da se sačuvao vijekovima.
11. Flageolet grah
Porijeklo: Francuska
Karakteristike: Mali, blijedozeleni grah delikatnog okusa.
Upotreba: Posebno se cijeni u francuskoj kuhinji, gdje se služi uz jagnjetinu, perad i kao prilog uz razna jela. Ima sofisticiran i blag okus.