Jabuke su jako popularne voćke za uzgajanje na našim područjima i poslije šljive one su najzastupljenije. No, jabuke zahtjevaju određeni način pripreme kada dođe jesen. Sve to u svrhu kako bi normalno prezimile zimu i na proljeće rodile mnogo plodova.
Jesenja Briga o Stablima Jabuka: Investicija u Budućnost
Kako lišće postepeno otpada sa grana, a zrak postaje svježiji, priroda nas podsjeća na ritam godišnjih doba. Jesen je vrijeme kada voćari trebaju posvetiti posebnu pažnju svojim stablima jabuka, jer pravilna briga u ovom periodu može odrediti uspjeh sledeće berbe.
Iako se čini da je jesen manje dinamično godišnje doba, za voćare, ovo je ključna faza za planiranje i pripremu za buduće izazove i mogućnosti u radu s voćnjacima.
Jedna od prvih aktivnosti koje voćari preduzimaju u jesen je orezivanje stabala jabuka. Orezivanje nije samo estetski postupak; ono je ključno za zdravlje stabla. Pravilno orezana stabla imaju bolje uslove za prozračnost i sunčevu svjetlost, što smanjuje vlažnost u krošnji.
Ovo je izuzetno važno za prevenciju gljivičnih oboljenja poput krastavosti i pepelnice. Osim zdravlja, pravilno orezivanje poboljšava i kvalitet plodova, čineći ih većim i sočnijim.
Period mirovanja, poznat kao “zimski san”, započinje u jesen kada lišće opadne, a sokovi iz stabala povuku se ka korijenu. Ovaj period je idealan za orezivanje, obično počevši od oktobra ili početkom novembra, prije nego što stignu prvi mrazevi.
Međutim, u područjima s izuzetno hladnim ili vlažnim vremenom, ponekad je bolje odložiti orezivanje do ranog proljeća kako bi se izbjegla potencijalna oštećenja.

Kada započinjemo orezivanje, prvo uklanjamo sve suhe, polomljene i bolesne grane. Ove grane predstavljaju rizik od infekcija i napada štetočina. Pored toga, grane koje se međusobno ukrštaju ili trljaju, kao i one koje rastu prema unutrašnjosti krošnje, treba ukloniti kako bi se omogućilo bolje prodiranje svjetlosti i zraka.
Ovo je ključno za razvoj zdravih pupoljaka koji će nositi plodove naredne godine.
Nakon uklanjanja problematičnih grana, ostale grane se skraćuju za otprilike trećinu. Ova praksa podstiče rast novih izdanaka i rodnih grančica, što je od esencijalnog značaja za kvalitetne prinose u narednoj sezoni. Vodopije, odnosno vertikalno rastuće grane, također treba odstraniti, jer troše energiju stabla bez značajnog doprinosa plodovima.
Pravilno oblikovana krošnja omogućava snažan i ravnomjeran razvoj korijenskog sistema, što je ključno za zimski otpor stabala.
Osim orezivanja, jesen je idealno vrijeme za brigu o tlu oko stabala jabuka. Uklanjanje opalog lišća, trule trave i korova je ključno za prevenciju bolesti i štetočina koje mogu prezimjeti u otpadu. Dodavanje sloja stajnjaka ili komposta obogaćuje tlo tokom zime i priprema ga za proljeće.
Mladim stablima posebno koristi sloj malča, jer on štiti korijen od izmrzavanja i zadržava vlagu. Iskusni voćari znaju da je ova pažnja prema stablima u jesen neprocjenjiva investicija u njihovo buduće zdravlje i plodnost.
Zaključno, jesen nije samo prelazno doba između ljeta i zime; to je strateški period koji određuje uspjeh naredne voćne sezone. Voćari koji pravilno investiraju vrijeme i trud u svoje voćnjake tokom jeseni nagrađeni su bogatom berbom i zdravim stablima, spremnim da se suoče sa izazovima zime i procvjetaju u proljeće.

Ova briga nije samo fizički rad, već i planiranje i anticipiranje budućih potreba voćnjaka.
Priprema voćnjaka jabuka za zimu jedan je od najvažnijih koraka u očuvanju zdravlja stabala i osiguranju obilnog roda u narednoj sezoni. Kada plodovi budu ubrani, a lišće počne da opada, voćar treba da iskoristi jesen za pažljivo uređivanje voćnjaka, jer pravilna priprema u ovom periodu znači manje problema s bolestima, štetočinama i mrazom tokom zime.
Prvi korak je čišćenje voćnjaka. Sa zemlje treba ukloniti sve otpale plodove, suho lišće i grančice, jer se u njima često kriju uzročnici bolesti i larve štetočina koje prezimljavaju u tlu. Nakon toga slijedi rezidba – uklanjanje suhih, oštećenih ili bolesnih grana, kao i onih koje se ukrštaju. Time se poboljšava cirkulacija zraka i smanjuje rizik od pojave gljivičnih infekcija.
Zatim se pristupa krečenju stabala. Vapneni premaz na deblu ima više funkcija: štiti koru od pucanja usljed temperaturnih oscilacija, uništava prezimljujuće parazite i odbija glodare. Krečna smjesa se obično pravi od gašenog kreča, malo bakarnog sulfata i vode, a nanosi se od korijenskog vrata pa do prve grane.
U kasnu jesen ili ranu zimu preporučuje se i dublje okopavanje i malčiranje tla oko stabala. Okopavanje omogućava bolju aeraciju zemljišta i uništava larve insekata u površinskom sloju zemlje. Nakon toga, sloj malča (suhog lišća, sijena, slame ili piljevine) pomaže da se korijen zaštiti od smrzavanja i zadrži vlaga tokom zimskih mjeseci.

Vrlo važan korak je i prihrana stabala. U jesen se koriste đubriva bogata fosforom i kalijem, jer oni jačaju korijen i povećavaju otpornost drveta na niske temperature. Azotna đubriva treba izbjegavati jer potiču bujanje mladih izdanaka koji ne stignu da odrvene prije zime.
Na kraju, vrijedi zaštititi voćnjak i od divljači i glodara. Mlade sadnice mogu biti posebno ugrožene, pa se njihova stabla mogu obmotati agrotekstilom, mrežom ili specijalnim zaštitnim spiralama. Ova fizička barijera sprječava zečeve i miševe da nagrizaju koru.
Sve ove mjere zajedno čine osnovu zdrave pripreme voćnjaka jabuka za zimu. Dobro pripremljen voćnjak u proljeće će se probuditi snažan, vitalan i spreman za novi ciklus cvjetanja i plodonošenja.



