Paprike su u balkanskoj kuhinji neizostavan element, postoji više načina kako ih možete spremiti, od paprika uprženih sa bijelim lukom, paprikaša, paprika punjenim mesom. Ali neki vole paprike punjene krompirom a danas vam donosimo jedan sjajan recept kako da vaše paprike s krompirom zadive sve ukućane.
Zamisli tanjir prepun šarenih, sočnih paprika, ali ne bilo kakvih – već pažljivo odabranih i nježno očišćenih komada koji će postati jestivi omotači jedne ukusne povrtne bajke. Biće ti potrebno otprilike petnaest manjih paprika – taman toliko da popune tepsiju i nahrane radoznala nepca.

U središtu ove kulinarske priče nalazi se šarenilo jednostavnih, domaćih sastojaka – ono što skoro svaka ostava već čuva: nekoliko krompira (četiri da budemo precizni), jedna živahno narandžasta šargarepa, dva mirisna paradajza koja su dostigla svoj vrhunac zrelosti, glavica crnog luka koja ima zadatak da sve poveže, i jedan stidljivi čen bijelog luka – onaj koji daje dubinu, a da se jedva primijeti.
Prvi korak je prava mala pripremna svečanost – krompir, šargarepa i crni luk se ogule i izrendaju u šarenu hrpu. U to se dodaje sjeckani list peršuna i celera, koji kao da šapuću svježinu svakom sastojku. Jedan od paradajza ulazi u igru odmah – i on ide na rende, da svojom sočnošću obogati smjesu. Drugi paradajz čeka svoj trenutak, koji dolazi kasnije – ali biće vrijedan čekanja.
Začini su kao dirigenti ovog ukusa: prstohvat soli (tačnije, kašičica) i pola kašičice bibera da sve začine taman koliko treba. Dvije kašike ulja dodaju neophodnu masnoću, a sve se miješa dok se ne stvori kompaktna, ujednačena masa koja jednostavno mami da bude utisnuta u svaku papriku.
Ostatak priče? Pećnica, mirisi koji ispune kuću i tanjir koji više nije samo obrok – već uspomena na jednostavnost i bogatstvo domaće kuhinje.
Kada je smjesa za punjenje gotova, svaka paprika dobija svoju porciju pažljivo utisnutog nadeva. Nema naguravanja – puni se sa osjećajem, baš koliko treba da svaka paprika ostane cijela, ali bogato ispunjena. Tako napunjene paprike pažljivo se ređaju jednu do druge, kao vojnici u stroju, u posudu premazanu uljem. Ako imaš zemljani pekač, koristi njega – on daje posebnu dubinu ukusa, onu koju nijedna limena tepsija ne može da dočara.
Za preljev se koristi sok koji je ostao od rendanog povrća. Tu ulazi i drugi paradajz – izriban i pun soka, koji se zajedno s još dvije kašike ulja umiješa u tu mirisnu tečnost. Tom mješavinom zalivaš paprike između redova, tako da ih obavije iznutra i spolja, natopi i pripremi za toplotni zagrljaj rerne.
Nema potrebe da zatvaraš vrhove paprika – zaboravi na klasične komadiće krompira ili paradajza na vrhu. Ovdje se ide na jednostavnost i pun, autentičan ukus. Umjesto poklopca koristi papir za pečenje – lagano ga položi preko svega, kao laganu deku, da paprike ne izgore, ali da se peku u pravom smislu riječi, a ne da se guše u pari.
Pećnicu prethodno zagrij na 200 stepeni Celzijusa i stavi jelo da se lagano peče – otprilike sat vremena. Pred sami kraj, skini papir, pojačaj temperaturu i pusti da paprike dobiju onu neodoljivu rumenu boju i blago zapečenu koricu koja puca pod viljuškom.
Kada sve bude gotovo, pred tobom će biti tanjir pun sočnih, mekanih paprika koje mirišu na dom. Možeš ih služiti dok su još vruće, uz krišku domaćeg hljeba i malo pavlake, ili ih ostaviti da se ohlade – jer i tada zadržavaju svoju čaroliju. To je dokaz da ni skupi sastojci, ni moderna tehnologija ne mogu da zamijene ukus koji dolazi iz srca i stare dobre rerne.
PAPRIKE – KRALJICE JUGA, VATRENI PLODOVI SUNCA
Postoji nešto čudesno u paprici. Naizgled jednostavan plod, a zapravo – eksplozija boja, oblika, ukusa i značenja. Ona nije samo povrće koje nalazimo na svakom pijacu Balkana, niti samo nezaobilazni sastojak ajvara, sarmi, gulaša i punjenih čuda iz rerne. Paprika je kultura, sjećanje, ljeto pretočeno u oblik, simbol domaće kuhinje i plod koji ima duboku, gotovo mitsku vezu s ljudima koji je uzgajaju i jedu.
PORIJEKLO I ŠIRENJE
Iako bismo voljeli vjerovati da su paprike izmišljene na nekoj planini iznad Leskovca ili u ravnicama Bačke, istina je da su one porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Prvi ljudi koji su ih uzgajali bili su stari narodi Maja, Inka i Asteka, gdje je paprika bila više od hrane – služila je kao lijek, pa čak i za rituale. U Evropu je stigla krajem 15. vijeka, zahvaljujući Kolumbovim ekspedicijama, a na Balkan je doputovala s turskim osvajanjima.
Iako su isprva bile čudnovate i opore, s vremenom su se ukroćene sorte proširile cijelim kontinentom. Danas su paprika i njene bezbrojne varijacije globalni fenomen – od italijanskih peperonija do indijskog čilija, od mađarskog začinskog praha do naših domaćih babura.
BOGATSTVO VRSTA
Paprika je kao paleta slikara – nudi nijanse koje nadilaze prost vizuelni spektar. Postoji toliko sorti da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Babura – široka i mesnata, idealna za punjenje. Rog paprika – izdužena, slatka, mirisna, često se koristi za pečenje. Feferoni – mali, ali ljuti. Čili paprike – vatreni demoni koji pale nepce. Ajvarka – sorta idealna za pravljenje ajvara, sa debelim mesom i snažnim ukusom.
Boje su varljive. Zelena paprika nije posebna vrsta, već nezrela crvena ili žuta. Kako dozrijeva, tako mijenja boju i karakter – od svježine i gorčine do slatkoće i punoće ukusa.
KULINARSKA MOĆ
U našim krajevima, teško je zamisliti jesen bez mirisa pečenih paprika. Pored roštilja, u dvorištima, na roštilj-pločama, okreću se paprike koje puštaju sok, gube kožu i dobijaju onaj nezamjenjivi miris pečenja. To nije samo priprema hrane – to je društveni ritual. Tu se okuplja porodica, komšije svraćaju “samo da pitaju”, djeca mažu lepinje onim što padne sa strane.
Ajvar, kralj zimnice, pravi se upravo od njih. Paprike se peku, gule, cijede, melju, prže satima u velikim šerpama, često uz stajanje, miješanje i uz dozu tajne koje svaka domaćica čuva za sebe. Ali paprika nije samo za zimnicu – koristi se svježa u salatama, kao osnova za gulaš, u kuhanim jelima, u rolnicama s sirom, pohovana, kisela, sušena, mljevena u začin.
Jedan od najpoznatijih specijaliteta Balkana, punjena paprika, govori mnogo više od same hrane – govori o domaćinstvu, o pažnji, o mirisu rerne u nedjelju ujutro.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Ne treba zaboraviti da paprika nije samo ukusna, već i izuzetno zdrava. Bogata je vitaminom C – u stvari, crvena paprika ima više vitamina C nego narandža. Osim toga, sadrži vitamin A, E, B6, likopen i folnu kiselinu. Zbog tih sastojaka jača imunitet, štiti od slobodnih radikala, podstiče zdravlje očiju, kože i srca.
Ljute paprike, pak, sadrže kapsaicin – tvar koja izaziva osjećaj topline, ubrzava metabolizam, potiče cirkulaciju, djeluje protiv bolova, pa čak i kao prirodni antidepresiv.
Neki narodni lijekovi savjetuju obloge od pečene paprike za umirivanje bolnih zglobova ili probavne tegobe, dok moderne studije potvrđuju da umjerena konzumacija paprike može imati preventivno dejstvo protiv brojnih bolesti.
KULTURNA I SIMBOLIČNA ULOGA
Paprika nije samo biljna kultura. Ona je simbol. Na Balkanu je veća od hrane – ona je emocija, tradicija, ponos i miris djetinjstva. U Mađarskoj je gotovo nacionalni ponos, u Srbiji se njome diče regije – Leskovac, Vojvodina, Zapadna Srbija – svaka sa svojom sortom, pristupom i receptima. U Makedoniji se pravi ljuti pindžur i specijaliteti koji griju i srce i želudac.
Paprika ima svoj kalendar – zna se kad se sadi, kada se bere, kada se suši, melje, kiseli i puni. Ima i svoj rječnik – ko nije čuo za “paprikaš”, “pečene roge”, “punjene babure”, “ljutu tucanu”, taj ne zna šta znači dom.
PAPRIKA U VRTU I NA TERASI
Paprika se uzgaja lako, i to joj je velika prednost. Bilo da imaš vrt u selu, gajbu na balkonu ili samo saksiju na prozoru, paprika može da raste. Voli sunce, toplinu, redovno zalivanje i pažnju. Iz jednog grma možeš ubrati desetine plodova. Neke sorte su dekorativne – male, raznobojne, idealne za ukras, ali i upotrebu.
Ljudi koji uzgajaju papriku znaju da se to radi s ljubavlju. Od sjemena do tanjira, paprika traži ruke – da je zasade, paze, zaliju, uberu, očiste i spremno smjeste u jelo.
PAPRIKA – VIŠE OD POVRĆA
U svijetu sve veće brzine, industrijske hrane i bezličnih obroka, paprika ostaje tvrdoglavi podsjetnik da prava hrana dolazi iz zemlje, iz ruku, iz truda. Ona nije samo kalorija – ona je priča. Svaka paprika nosi boju sunca, dah tla u kojem je rasla, i miris domaćeg ognjišta.
Zato, kad sljedeći put oguliš pečenu papriku ili napuniš baburu nadevom iz rerne, sjeti se – ne jedeš samo povrće. Jedeš istoriju. Jedeš tradiciju. Jedeš jedan komadić svijeta koji još uvijek zna šta znači pripremiti hranu s ljubavlju.