Sigurno se pitate šta bi to moglo biti dobro da rade soda bikarbona i med zajedno. No, ukoliko malo detaljnije analiziramo ova dva sastojka, možemo doći do zaključka da mogu praviti vrlo potentnu smjesu koja ima zdravstvene benefite. Pročitajte u nastavku članka koliko su moćna ova dva sastojka kad se kombinuju.

Na prvi pogled, može djelovati nelogično kombinovati prirodni zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa sa sodom bikarbonom – jer poznato je da ćelije koje prijete zdravlju, poput onih kancerogenih, vole šećer. Međutim, upravo ta ljubav prema glukozi u ovom slučaju postaje njihova slabost. Med zapravo privlači te neželjene stanice, dok soda bikarbona – uz pomoć svoje alkalne prirode – djeluje poput tempirane bombe u njihovom okruženju, mijenjajući unutrašnju pH vrijednost i remeteći uslove potrebne za njihov opstanak.

Iako se ovaj spoj često pominje u kontekstu ozbiljnijih zdravstvenih problema, njegova primjena ne mora nužno biti rezervisana samo za takve situacije. U današnjem vremenu, kada je naše tijelo svakodnevno izloženo stresu, štetnim navikama, zagađenom vazduhu i lošoj ishrani, ovaj jednostavan pripravak može igrati ulogu svojevrsnog čuvara zdravlja. Redovno konzumiranje male količine ove mješavine može pomoći tijelu da se pročisti od nagomilanih toksina, vrati kiselinsko-baznu ravnotežu i stvori ambijent u kojem se patogene bakterije i oslabljene ćelije teško razvijaju.

U suštini, riječ je o svojevrsnom resetu za organizam – prirodnom načinu da mu pomognemo da se brani u svijetu punom izazova.

Za pravljenje ove jednostavne, ali moćne prirodne smjese, ne treba vam mnogo vremena ni sastojaka. Sve što je potrebno jeste da uzmete malu količinu sode bikarbone – otprilike jednu ravnu kašičicu – i sjedinite je sa tri puta većom količinom prirodnog meda. Nakon što se sve dobro izmiješa u glatku pastu, preporučuje se da se tokom dana polako rastapa u ustima, bez gutanja odjednom. Ovu praksu ne treba sprovoditi često – jednom sedmično je sasvim dovoljno. Nakon otprilike dva mjeseca korištenja, savjetuje se napraviti pauzu, a po potrebi se kasnije može nastaviti.

Iako savremena medicina nudi brojne preparate i metode za očuvanje zdravlja, ne treba podcijeniti moć jednostavnih, prirodnih rješenja. Ponekad, ono što izgleda skromno i obično može imati duboko iscjeljujuće dejstvo. Vraćajući se iskonskim sastojcima i pažljivije slušajući signale koje nam šalje sopstveno tijelo, možemo postići mnogo – i to bez skupih tretmana, bez komplikacija i bez stresa. U tim malim gestama prema sebi leži snaga istinskog zdravlja.

MED – ZLATNA KAPI ŽIVOTA IZ KOŠNICE

Još od najranijih dana čovječanstva, kada su ljudi tek počeli razlikovati jestivo od nejestivog, korisno od opasnog, med je zauzimao posebno mjesto. Urezan na zidovima pećina stare više od 8.000 godina, prikazan na crtežima drevnih Egipćana, slavljen u indijskim Vedama, korišten u starogrčkim ritualima i zapisan u Kur'anu i Bibliji – med nije obična slastica. On je više od toga. On je priča o životu, prirodi, predanosti i čudu koje se rađa u tihom, mirisnom mraku košnice.

PUT MEDA – OD CVIJETA DO TEGLICE

Sve počinje s cvijetom. U beskrajnom plesnom ritualu prirode, pčele radilice, one marljive, neprimjetne radnice, skupljaju nektar iz cvjetova biljaka. Taj nektar, ispunjen šećerima, enzimima i mirisima, nosi se u košnicu gdje prolazi nevjerovatnu transformaciju. Uz pomoć enzima koje pčela luči i postupnog isparavanja vode, nektar se pretvara u med – viskoznu, gustu tečnost zlatne boje, pune hranjivih tvari.

Proces nije samo fizički naporan za pčele – on je i nevjerovatno precizan. Da bi proizvela jednu kašičicu meda, pčela mora obići oko 2.000.000 cvjetova i preći oko 75.000 kilometara – što je skoro dužina dva puta oko Zemlje. I sve to – za jednu jedinu kašičicu. U jednoj košnici može se tokom sezone sakupiti između 15 i 45 kilograma meda, u zavisnosti od vremena, paše i snage društva.

VRSTE MEDA – RAZNOLIKOST PRIRODE U STAKLENKI

Med nije jedan. On je stotine različitih nijansi, aroma, gustoća i djelovanja. Razlikuje se po biljci iz koje je pčela sakupila nektar, geografskoj regiji, klimi, godišnjem dobu i vremenskim uslovima. Evo nekih od najpoznatijih vrsta:

  • Bagremov med – svijetložut, gotovo proziran, blag i omiljen kod djece.

  • Livadni med – pravi buket mirisa i ukusa, jer dolazi iz više različitih biljaka.

  • Kestenov med – tamniji, s jakim, skoro gorkim okusom, poznat po antiseptičkim svojstvima.

  • Med od kadulje (žalfije) – izuzetno cijenjen u narodnoj medicini, posebno za respiratorne probleme.

  • Šumski (medljikovac) – ne dolazi iz cvijeta, već iz izlučevina biljnih vaši; bogat mineralima, tamniji, aromatičniji.

  • Lipa – svijetložut, blago mentolast, koristan kod prehlada i gripe.

LIJEK KOJI NE IZLAZI IZ MODE

Med je kroz historiju imao više namjena – hrana, poslastica, kozmetika, ali iznad svega – lijek. Stari Egipćani su ga koristili za zacjeljivanje rana, Rimljani za očuvanje mesa, a Indijci su ga smatrali “nektarom bogova”. Danas znamo da su mnogi od tih tradicionalnih vjerovanja bili utemeljeni – i nauka ih sve više potvrđuje.

Med je prirodni antiseptik – sadrži vodonik-peroksid, koji uništava bakterije. Takođe ima antiinflamatorna, antioksidativna, antimikrobna i antifungalna svojstva.

Evo nekih stanja kod kojih med može pomoći:

  • Kašalj i grlobolja – med oblaže sluznicu i smiruje nadražaj.

  • Problemi s probavom – djeluje umirujuće na želudac, pogotovo u kombinaciji s mlakom vodom.

  • Rane i opekotine – može ubrzati zacjeljivanje i spriječiti infekciju.

  • Povećanje energije – prirodni šećeri u medu brzo se apsorbuju i daju energiju.

  • Ublažavanje alergija – lokalni med može pomoći tijelu da se navikne na pelud iz okoline.

Posebno vrijedi izdvojiti manuka med, porijeklom s Novog Zelanda, koji sadrži visoku koncentraciju methylglyoxala, izuzetno snažne antibakterijske tvari.

MED U NARODNIM RECEPTIMA I RITUALIMA

Na Balkanu, med nije samo hrana – to je simbol doma, zdravlja i blagostanja. Nijedna zima ne prolazi bez meda sa toplim mlijekom ili čajem. Med i limun su prva linija odbrane kod gripa. Mješavine s medom – od oraha do bijelog luka – čuvaju se u svakoj kuhinji.

U tradicionalnoj medicini, naročito kod starijih generacija, med se miješao sa sodom bikarbonom, kurkumom, cimetom, đumbirom, maslinovim uljem, propolisom i drugim prirodnim sastojcima, zavisno od potrebe.

Postoji i vjerovanje da ako ujutro na prazan stomak uzmete kašičicu meda, ojačaćete imunitet, probuditi organizam i pročistiti crijeva. Med se koristi i za lice – kao prirodna maska za hidrataciju, protiv bubuljica i bora.

MED I PČELE – SIMBIOZA KOJU NE SMIJEMO UGROZITI

Dok slavimo med, ne smijemo zaboraviti pčele – čudo prirode koje nam ga daruje. Bez pčela, ne samo da ne bi bilo meda, već bi bila ugrožena i većina biljaka koje jedemo – jer pčele oprašuju oko 70% svih usjeva. Nestanak pčela značio bi ekološku i prehrambenu katastrofu.

Nažalost, usljed korištenja pesticida, gubitka staništa i klimatskih promjena, broj pčela u svijetu opada. Mnogi pčelari širom svijeta upozoravaju na kolaps pčelinjih zajednica (CCD), gdje košnice ostanu bez pčela doslovno preko noći.

Stoga, kad kupujemo med, važno je birati pravi, prirodni, domaći med, podržati male pčelare, izbjegavati lažne proizvode iz uvoza koji su zaslađeni kukuruznim sirupom i koji ne sadrže ni traga pčelinjeg rada.

KAKO PREPOZNATI PRAVI MED?

Tržište je preplavljeno falsifikatima. Evo nekoliko trikova kako razlikovati pravi od lažnog meda:

  1. Kristalizacija – prirodan proces! Ako se med kristalizirao, to je dobar znak. Lažni ostaje tečan mjesecima.

  2. Test vode – kap meda u čaši hladne vode ne smije se odmah rastopiti.

  3. Miris i okus – prirodni med ima izraženu aromu biljke iz koje potječe.

  4. Proizvođač – kupujte od provjerenih, lokalnih pčelara.

MED U SIMBOLICI, DUHOVNOSTI I KULTURI

Med se kroz vijekove koristio i u religijskim obredima. U islamu se med spominje u Kur'anu: “U njemu je lijek za ljude.” (sura En-Nahl). U hrišćanstvu, med simbolizira rajsku slast, a u judaizmu je nezaobilazan dio obroka za Novu godinu – za “slatki početak”.

U mitologiji, med je često simbol božanskog dara. Grci su vjerovali da je med poklon bogova sa Olimpa, a pčele svete životinje. U nordijskoj mitologiji, medovina je piće koje donosi mudrost i inspiraciju.

ZA KRAJ – KAPI ZLATA U VREMENU U KOJEM JE SVE UMJETNO

U vremenu punom hemije, umjetnih dodataka i lažnih proizvoda, med je ostao ono što je oduvijek bio – autentična, čista, iskonska veza između čovjeka i prirode. Svaka kašičica sadrži sunce, kišu, rad pčela, miris cvjetova, tišinu košnice i znanje predaka. Med je više od hrane. On je podsjetnik da priroda zna najbolje.

Zato ga čuvajmo, cijenimo, učimo djecu o njegovoj vrijednosti – i ne zaboravimo zahvaliti pčelama za svaku kap tog zlatnog čuda.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime