Značku Civilne zaštite ZDK dobili vatrogasac Muharem Hujdur i policajac Ermin Mujezinović

Značku Civilne zaštite ZDK dobili vatrogasac Muharem Hujdur i policajac Ermin Mujezinović

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KŠ CZ ZDK), na svojoj svečanoj sjednici povodom 1. marta – Svjetskog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, kojoj je prisustvovalo i nekoliko ministara Vlade ZDK te premijer Mirnes Bašić, dodijelio je danas priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima “za naročito uspješan rad, djela i zasluge te doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara” u 2021. godini.

Komandant KŠ CZ ZDK Arnel Isak, inače i resorni ministar okoliša u Vladi ZDK, uručio je najviše priznanje “Zlatna značka” KŠ CZ ZDK Muharemu Hujduru iz Jelaha kod Tešnja i Erminu Mujezinoviću iz Zenice, dok će ostala priznanja dobitnicima biti uručena naknadno.

Hujdur je priznanje zaslužio kao član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah te za “za izuzetan doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja od požara i uspostavljanje Vatrogasnog saveza ZDK, dok je Mujezinović, inače policajac Policijske stanice Crkvice Zenica, 20. marta 2021. godine “spasio trogodišnjeg dječaka od utapanja u rijeci Bosni”.

Priznanje “Pisana pohvala” KŠ CZ ZDK za ovu su godinu dobili Interventna spasilačka služba Zenica te i njeni članovi Demir Šabanović i Sanjin Smriko, zatim Selver Mahmić iz Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj; Mirzet Suljagić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Breza iz Breze, Suad Pandžić iz Službe za spašavanje iz ruševina i komunalne poslove Visoko te Blaženka Mamić iz Općinske službe civilne zaštite Žepče, koja je to priznanje zaslužila “za nesebičan angažman i koordinaciju spasilačkih timova koji su učestvovali u toj akciji pronalaska turskih državljana koji su se utopili u rijeci Bosni”.

“Pismena zahvalnica” bit će uručena Amiru Džiniću, MUP ZDK, policijska stanica Olovo; MZ Bijela Ploča i UG “Fojničani” iz Maglaja; Benis Džinić iz Doma zdravlja sa poliklinikom Zavidovići i Jedinica za spašavanje na vodi Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta. Brčanska jedinica je to priznanja zaslužila za učešće u akciji pronalaska tijela dva turska državljanina, radnika kompanije “Cengiz Insat”, koji su se 8. novembra prošle godine utopili u Bosni, nakon pada sa mosta u izgradnji u Begovom Hanu kod Žepča na gradilištu autoputa Koridora Vc.

Izvor: zenicablog.com