Zeničko-dobojski kanton lider u vanjskotrgovinskoj razmjeni u FBiH

Zeničko-dobojski kanton lider u vanjskotrgovinskoj razmjeni u FBiH

Prema informaciji o stanju u privredi kantonalne Privredne komore Zeničko-dobojski kanton je zadržao lidersku poziciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni Federacije, ali i skoro najnižu prosječnu plaću, koja iznosi 859 maraka. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci prošle godine je 107,6% i ostvaren je suficit od 108 miliona maraka.

Prema riječima predsjednice Privredne komore Dijane Babić smanjena je nezaposlenost za oko 7%, a jedan od faktora je nažalost i sve veći broj odlazaka građana ZDK u razvijenije zemlje Evrope.

Indeks industrijske proizvodnje je u prvih devet mjeseci prošle godine porastao za 2% i iznosi 102%. Kada je vanjskotrgovinska razmjena u pitanju izvoz je iznosio 1,5 miliona maraka i 36% je veći u odnosu godinu ranije. Uvoz je u istom periodu bio 1,4 milion i bio je za 22% veći.

„Dakle pokrivenost uvoza izvozom za prvih devet mjeseci prošle godine je 107,6% i ostvaren je suficit od 108 miliona maraka.“, kaže Dijana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.

Zeničko-dobojski kanton je tako zadržao lidersku poziciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni pa je u ukupnom uvozu Federacije BiH participirao sa ukupno 22,6 posto,  u ukupnom izvozu sa oko 14,9%. No, bez obzira na to plaće su u ovom kantonu među najnižim.

„ Bez ozbira na dobre izvozne rezultate plaća u ZDK je u nominalnom iznosu 859KM i na drugoj je poziciji među najnižim plaćama u ovom entitetu.  Samo Srednje-bosanski kanton ima manju prosječnu plaću“, ističe Babić.

Prema podacima iz informacije o stanju u privredi ZDK nezaposlenost je u prvih devet mjeseci prošle godine smanjena za 6,9 posto, ali to nije samo rezultat direktnih korealcija sa povećanjem broja zaposlenih.

„To je nažalost rezultat i žalosna činjenica što se sve veći broj ljudi odlučuje napustiti ovu državu“.

Što se tiče ohrabrujućih podataka u vanjskotrgovinskoj razmjeni oni se uglavnom odnose na velike profitabilne kompanije u kantonu kao što su Natron Hayat, Arcelor Mittal, Man Hummel, Tvornica cementa Kakanj. 

Izvor: zenicainfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *