Zenički neurolozi mladiću iz Konjica ugradili dio lobanje izgrađen na 3D printeru

Zenički neurolozi mladiću iz Konjica ugradili dio lobanje izgrađen na 3D printeru

Godine 2018., na Odjelu neurohirurgije Kantonalne bolnice Zenica, urađena je prva 3D rekonstrukcija velikog i kompleksnog defekta lobanje. Od te operacije je prošlo 5 godina. Pacijent se potpuno oporavio i vratio normalnim životnim i radnim aktivnostima.

Naravno, tim Odjela neurohirurgije je ovu proceduru uveo kao standard prilikom zatvaranja velikih defekata na kostima lobanja, kako bi se dobio maksimalan estetski i funkcionalni rezultat. Sama metoda je već predstavljena kao inovativna i objavljena u relevantnom časopisu.

Prije dvije sedmice, na Odjelu neurohirurgije, urađena je još jedna, do sada najkompleksnija 3D rekonstrukcija lobanja. Projekat su realizirali doc.dr. Hakija Bečulić, dr. Anes Mašović i diplomirani inžinjer mašinstva mr.sci. Denis Spahić.

Preoperativni CT glave i formiranje modela na 3D štampaču

Radi se o devetnaestogodišnjem pacijentu iz Konjica, koji je dvije godine ranije preživio tešku povredu glave iza koje je zastao veliki defekt svih kostiju lijeve polovine lobanja, uključujući dio baze lobanje i zid očne duplje. Primjenom standardnih metoda u neurohirurgiji i estetskoj hirurgiji nije bilo moguće uraditi vjerodostojnu estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju lobanja.

Ponovo se pokazalo da tehnologija i medicina idu rame uz rame. Na osnovu 3D kompjuterizirane tomografije glave napravljen je 3D model lobanje pacijenta, koji je poslužio za formiranje originalnog transplantata. Kalup za transplantat je napravljen na 3D štampaču i milimetarski je odgovarao defektu koji je trebalo zatvoriti.

Sama rekonstrukcija je uspješno realizovana i dobijena je maksimalno estetski i funkcionalni rezultat. U odnosu na ranije rekonstrukcije ova je bila mnogo kompleksnija i tehnički najzahtjevnija, posebno zbog rekonstrukcije bazalnog i prednjeg dijela lobanja, što samo po sebi, značajno produžava trajanje operacije.

Posebno ističemo da je sama metoda inovativna iu cijelosti, u jako skromnim materijalnim uslovima, uvedena i realizovana u Zenici.

Preoperativni i postoperativni izgled glave (slike objavljene uz dozvolu pacijenta)

Napominjemo da je korištenje 3D tehnologije za veće rekonstruktivne zahvate na glavi postao standard na Odjelu neurohirurgije. Iskreno se nadamo da će ovakve i slične inovativne ideje biti okosnica razvoja naših ustanova.

Izvor: kbze.ba