Zenica od 1. marta opet bez grijanja?

Zenica od 1. marta opet bez grijanja?

Zeničani se od ove grijne sezone griju u stambenim i poslovnim objektima zahvaljujući novim kotlovima.

Od početka sezone bilo je problema sa novim sistemom, pa su radijatori bili često hladni, pogotovo u decembru prošle i u januaru ove godine. Činjenica, od početka februara Zenica ima grijanje kakvo odavno ne pamti, kvalitetno i redovno bez prekida.

Novi problemi za isporuku toplotne energije mogli bi nastati već 1. marta, jer kako sada stvari stoje ArcelorMittalu Zenica, koji je zadužen i za isporuku toplotne energije i rad novih kotlovskih postrojenja, će biti obustavljena isporuka električne energije, jer je Elektroprivreda BiH na tržištu prodala struju koja je bila namijenjena ovoj kompaniji.

Uprkos tome, direktor ArcelorMittala Zenica Nikhil Mehta je uvjeren da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće dozvoliti da ova kompanija ostane bez električne energije od 1. marta.

– Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za isporuku električne energije za 2022., ali smo u pregovorima s EP BiH. Tražili smo po tom pitanju i podršku Vlade FBiH, pa uskoro očekujemo pozitivne promjene. Vjerujem da ćemo naredne sedmice imati više informacija – kazao je jučer Mehta.

Kompanija direktno, napomenuo je, zapošljava 2.300 ljudi u Zenici, još 400 radnika angažovano je na izvođenju radova iz drugih kompanija, a 800-900 radnika zaposleno je i u Rudniku željezne rude Prijedor. Ukupno, naveo je, ArcelorMittal veže za sebe brojne kompanije i skoro 12.000 radnika.

Izvor: zenit.ba