Zenica: Još jedan mirni protest – Vratimo grad Zenicu građanima

Zenica: Još jedan mirni protest – Vratimo grad Zenicu građanima

U Zenici je održan mirni protest građana, u organizaciji neformalnih grupa građana „Pokret za preokret“ i „Čuvari Zenice“.

Svi zajedno svjedočimo jednom urbanističkom neredu u gradu Zenici, kojem često dajemo naziv „Urbicid“, navodi se, između ostalog, u saopštenju za javnost, objavljenom nakon skupa.

Mirni protest na ulicama Zenice imao je za cilj iskazivanje nezadovoljstva urbanističkom slikom i stanjem grada Zenice, a iznijeli su i četiri glavna zahtjeva koje su građan:

Stavljanje van snage nezakonitih Nacrta Regulacionih planova “Trg Alije Izetbegovića”, “Kamberovića ravan i padina” i “Crkvice”.
Poništavanje nezakonito usvojenih Regulacionih planova “Trg rudara” i “Centar II”.
Pokretanje inicijative za izmjenu Prostornog plana Grada Zenica u smislu preispitivanja opravdanosti izgradnje 7 hidrocentrala na području grada (Janjići, Drivuša, Bojin Vir, Hotel Internacional, Vraca, Vranduk, Kovanići).
Proglašavanje javnog interesa nad Poslovnom zonom “Zenica-Jug”
Grad Zenica nema usvojen novi Urbanistički plan u skladu sa novousvojenim Prostornim planom grada, a to je osnova za izradu Regulacionih planova, koji su jednoj urbanoj sredini neophodni. Neplanska gradnja ne samo da ugrožava čitav urbani razvoj grada i remeti funkcionisanje gradske sredine, već ugrožava i zelene oaze, parkove i zelenilo, stoji u saopštenju.

“Posredno se time smanjuje kapacitet gradskih pluća, zelenila i drveća, što najviše trpe građani Zenice. Građani Zenice, okupljeni u neformalne grupe građana „Pokret za preokret“ i „Čuvari Zenice“ smatraju da je ovakva situacija za grad u kom žive nedopustiva.”

Današnji izlazak na mirni protest članovi neformalnih grupa pozivaju, prije svega, sugrađane da se pridruže inicijativama, jer Zenica mora biti vraćena njenim građanima, a ne pretvorena u grad koji se ne može razvijati zbog nepostojanja osnovnih principa urbanističnog napretka.

„Svi zajedno svjedočimo jednom urbanističkom neredu u gradu Zenici, kojem često dajemo naziv „Urbicid“. Mnogi postavljaju pitanje šta je to urbicid, na koji način definirati rječ koja, u biti nije naša, domicilna. Urbicid je sve ono, svaka intervencija u prostoru koja izlazi iz okvira zakona o prostornom uređenju i građenju i propisa, zakona Bosne i Hercegovine.“ – navodi Boris Britvar, aktivista neformalne grupe Pokret za preokret i dodaje : „Naši zahjevi su prije svega diretkno upućeni gradskom Vijeću i očekujemo da će gradsko Vijeće uzeti u razmatranje naše zahtjeve i da će se očitovati po tom pitanju!“

Za 22 godine, kažu oni, Zenica je izgubila preko 35 000 stanovnika, a predviđanja su da će za 50 godina – naš grad imati do 60 000 stanovnika ukupno.

“Postavljam pitanje: za koga se grade stanovi? Sinoć dok sam dijelila letke za ovaj događaj, dvije mlade djevojke su odmahnule rukom i rekle – ne zanima nas, mi svakako idemo daleko iz ovog grada. Ponovno pitam, za koga se grade stanovi?“, otvoreno postavlja pitanje Nadira Berbić, aktivista „Čuvara Zenice“

Na mirnom protestu okupljenim građanima su se obratili predstavnici dvije neformalne grupe građana i poslali poruku nadležnima u gradskoj upravi da neće odustati od svojih zahtjeva.

„Zenica je grad svih njenih građana, a pogodovanje nelegalnoj gradnji ugrožava interese svih!“, dodali su na kraju.

Izvor: BHRT