Zakrpa na zakrpu: Katastrofalna cesta u centru Zenice, rupe postale prijetnja sigurnosti građana

Zakrpa na zakrpu: Katastrofalna cesta u centru Zenice, rupe postale prijetnja sigurnosti građana

Već duže od 40 dana, nakon eksplozije vodovodne cijevi u centru Zenice, traju problemi prouzrokovani oštećenjem asfalta u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića. Tačnije, još 25. januara došlo je do pucanja jednog od centralnih vodova gradskog vodovoda, kada je dio grada ostao bez vode, a sloj asfalta i dio ceste na kome je došlo do pucanja cijevi u potpunosti su oštećeni.

Sami građani i pojedine inicijative na društvenoj mreži Facebook već nekoliko puta su ukazivali na ovaj problem, no čini se kako to gradskim vlastima u Zenici i ne predstavlja mnogo, jer još uvijek svjedočimo svakodnevnim gužvama i razrovanoj cesti na kojoj građani pokušavaju ne oštetiti svoja vozila.

Samo mali dio radova izvođen je na uklanjanju asfaltne plohe, nakon čega su radovi ponovo napušteni, a razrovana cesta ostavljena je građanima da se oni pate na njoj.

No, sudeći i prema drugim radovima koji su izvođeni na zeničkom Bulevaru, možda je i bolje da nadleži u Gradu Zenica ništa ne popravljaju, jer sve što oni “poprave” izgleda još i gore. Samo 10-ak metara od mjesta na kojem je asfalt u potpunosti razrovan, moguće je vidjeti zakrpe na cesti kojima su problemi privremeno “gurnuti pod tepih”, sve do novog pucanja cijevi ili do jednostavnog udubljenja koje će nastati na asfaltu nakon vrlo kratkog perioda korištenja.

Inače, samo na ovom dijelu Bulevara u protekloj godini pet puta su bili izvođeni radovi na vodovodnoj mreži, pa su ponovo prvi minusi donijeli probleme, što dovoljno govori o (ne)kvaliteti izvedenih radova. Tako je i sa asfaltom koji stalno popravljaju, a cesta postaje sve gora, pa već dvije godine svjedočimo užasnom stanju u kojem se nalazi cesta koja je jedna od najviše korištenih putnih pravaca kroz grad. I naravno, gradske vlasti ni ne pokušavaju da to poprave.

Zakrpa na zakrpu, najbolji je opis cesta u Zenici, sve do prve kiše kada zakrpe propadnu i građani i njihova vozila budu dovedeni u opasnost.

Ali takvo je stanje i u svim drugim segmentima koje vodi Grad Zenica, krpljenje rupa u brodu koji tone zbog nebrige vlasti koja se bavi brojanjem lajkova i samopromocijom na društvenim mrežama.

Izvor: provjereno.ba