Za ponedjeljak zakazani novi protesti ispred OHR-a: Na prošle se Schmidt nije ni osvrnuo

Za ponedjeljak zakazani novi protesti ispred OHR-a: Na prošle se Schmidt nije ni osvrnuo

U ponedjeljak 24. aprila ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu bit će organizovani novi protesti. Kako su saopćili iz grupe građana okupljene u organizaciju ReStart cilj ej iskazati bunt protiv rada visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Organizacija ReStart poziva građane Bosne i Hercegovine na proteste u ponedjeljak 24. aprila početkom u 14:30 sati ispred zgrade OHR.

Kako su saopćili ideja je da ovaj put daju priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Ovo su upute organizatora:

– Svaki građanin koji dobrovoljno pokaže lične dokumente imat će priliku do dva minuta da upute svoju poruku;

– Govor mržnje i vrijeđanje bilo koga neće biti dozvoljeno;

– Osobe koje su trenutno politički aktivne neće imati mogućnost obraćanja;

– Jedina tema o kojoj građani mogu iznositi mišljenje je rad visokog predstavnika Christiana Schmidta i generalno o odnosu internacionalne zajednice prema našoj državi;

– Poruke neka budu kratke i jasne! Treba istaći ono što smatrate pogrešnim, ali i smjer kako u budućnost.

“Neformalna grupa građana ReStart BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom djelovanju. Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje. Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom od 02.10.2022, visoki predstavnik će ovih dana nastojati da riješi. Svako novo rješenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav. Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih skupina”, ističu iz ReStarta.

Iz ove organizacije poručuju da se istrajno zalažu, da ako se izborni zakon i Ustav mijenjaju, to može biti samo tako što će se implementirati presude Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama Zornić, Pilav, Pudarić, Sejdić, Finci i ostali, nikako drugačije.

“Oni koji pristanu da nam se kao u Dejtonu nameću rješenja kakva nisu po evropskim standardima kako bi zadovoljili samo jednu stranku, ne misle dobro ovoj državi, nego samo na vlastite kratkoročne interese, a to bi u budućnosti bilo pogubno po našu državu”, poručuju.

Ista organizacija je predvodila proteste ispred OHR-a i prije manje od mjesec dana, sa identičnim zahtjevima. Tada se okupilo do maksimalno 2.000 građana, a okupljeni su pozivali na odlazak Schmidta te iskazivali bunt protiv nametanja novih izmjena Ustava FBiH i izbornog zakona.

Stječe se dojam da prošli protesti nisu naročito dotakli visokog predstavnika, koji je direktno najavio da bi uskoro mogao nametnuti novu odluku.

Izvor: klix.ba