Voloder zakazao: Nastavak kašnjenja na izgradnji autoputa

Voloder zakazao: Nastavak kašnjenja na izgradnji autoputa

Obustava radova na tunelu Hranjen imala je ozbiljne šanse da preraste u jednu od najvećih afera u BiH, tešku preko 65 miliona KM.

Podsjetimo, izvođač radova Euroasfalt potrošio je 65,7 miliona KM namijenjenih za gradnju tunela (skoro cjelokupan ugovoreno iznos) a urađena je tek trećina posla.

“Zbirno, do sada je iskopano/podgrađeno 37 posto tunela, a utrošeno je 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova te je proteklo 80 posto ugovorom definisanog roka za završetak radova”, navedeno je informaciji JP Autoceste FBiH dostavljenoj Vladi Federacije BiH u augustu prošle godine.

Pričalo se tada i o posebno nteresantnoj ulozi Jasmina Buče, koji je u ime Autocesta osmislio kompletan projekt. Nakon što je ugovor sa Euroasfaltom potpisan 22. septembra 2018. godine, Bučo je podnio ostavku u Autocestama i otišao na poziciju direktora Euroasfalta, firme koja od Autocesta dobila ovaj, po Bučinom modelu osmišljen projekat.

Tvrdnje tada novog, svježeg rukovodstva Autocesta FBiH na čelu s Elmedinom Voloderom koje je i pokrenlo cijelu priču, da će svi odgovorni odgovarati, da će se ugovor s Euroasfaltom prekinuti i da će biti izabran novi izvođač bili su samo predstava za javnost. Ništa od toga se nije desilo.

Autoceste, Euroasfalt, Voloder i Bučo su zakopali ratne sjekire i nastavili po starom. Kašnjenjima. Radi se o privrednicima koji su bliski svakoj vlasti, a Voloder je čak u aktuelni Parlament FBiH izabran kao član Nezavisnog bloka. No samo nekoliko mjeseci kasnije i nekoliko privatnih poslova sa Autocestama kasnije, postao je član SDA i kao njen kadar postavljen za direktora ovog javnog preduzeća.Generalno je izgradnja autoputa u jedan od segmenata na koji Vlada FBiH ne može biti ponosna, a stranačka prepucavanja vješto su koristili direktori ovih preduzeća. Tako se nakon smjena rukovodstva predvođenog Adnanom Terzićem od novog na čelu s dokazanom stručnjakom Voloderom očekivao i bolji rezultat.

No, da se stvari nisu promijenile na bolje dolaz je današnja informacija kako Euroasfalt neće u planirano vrijeme završiti dionicu Tarčin – Ivan. I sve tako. Do nekog novog kašnjenja.

Izvor: vijesti.ba