Vlada ZDK podržava formiranje pet novih zaštićenih područja prirode

Vlada ZDK podržava formiranje pet novih zaštićenih područja prirode

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak razgovarali su s predstavnicima Koalicije za zaštitu prirode ZDK-a, a tema sastanka bilo je formiranje novih zaštićenih područja na teritoriji ovog kantona i traženje rješenja za održivo upravljanje tim područjima.

Članovi ove neformalne koalicije su šest ekoloških udruženja: Sportsko i naučno istraživački klub “Atom” Zavidovići, Planinarsko društvo “Vis” Žepče, UG “Eko forum” Zenica, Udruženje “Eko Tvrtkovac” Zenica, UG “Fojničani” Maglaj i Udruga “Eko turist” Vareš.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope i iako se obavezala zaštititi najmanje 17% svoje površine do 2020. godine, Bosna i Hercegovina s oko 3% ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Evropi, već i u svjetskim razmjerima. Spomenik prirode Tajan jedino je zaštićeno područje u Zeničko-dobojskom kantonu i prostire se na 1,5 posto površine ovog kantona.

Premjer Bašić i ministar Isak iskazali su želju i podršku inicijativi ovih udruženja da se provede procedura zaštite novih pet područja, i to Područje prirode Babina-Trvtkovac u Zenici, Matinski vis u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Zvijezda u općini Vareš i Orlja u općini Olovo.

Premijer Bašić je rekao da je o ovoj temi prošle sedmice razgovarao i sa ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Stromquist, te da postoji spremnost Vlade da provede potrebne procedure za osnivanje zaštićenih područja, kojima bi upravljala nova Javna ustanova za upravljanje zaštićenih područja prirode ZDK.

U tom smislu, dogovoreno je da se formira tim sastavljen od predstavnika ove koalicije, JP “Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona” Zavidovići i stručnjaka iz navedene oblasti, koji će pripremiti plan aktivnosti na uspostavljanju novih zaštićenih područja prirode u 2022. godini.

Press služba ZDK