Vlada ZDK opredijelila dodatnih milion maraka za nabavku opreme za KBZ

Vlada ZDK opredijelila dodatnih milion maraka za nabavku opreme za KBZ

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, nizom odluka na današnjem zasjedanju, opredijelila je oko 1.000.000 KM sa stavke tekućih transfera za nabavku opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica – potvrdio je u izjavi za Fenu resorni ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

Uz činjenicu da su, na jednoj od prethodnih sjednica opredijelili 600.000 KM bolnicama i domovima zdravlja za PCR testiranja, napominje Jupić, već početkom aprila zdravstvenim su ustanovama transferirali 1,6 miliona KM.

– Sigurno ćemo to raditi i u narednom periodu. Vlada ZDK ovim pokazuje svoj pravi odnos prema zdravstvu. U protekle tri godine transferirali smo prema zdravstvenim ustanovama više od 20 miliona KM, što je više nego prethodnih 15 godina – navodi Jupić.

Uprkos tome što su kao i ostali regioni ušli u “mirnu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa”; Jupić je uvjeren kako će kao Vlada ZDK i u narednom periodu imati senzibiliteta prema sektoru zdravsta te da će podrškama održati likvidnim, odnosno spriječiti da dođe do kolapsa zdravstvenih ustanova. Velika zasluga, podvlači, pripada i svim zdravstvenim radnicima.

Ne nadaju se, dodaje Jupić, pogoršanju situacije, ali su spremni da pruže “kvalitetan odgovor” ako ponovo dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

-S obzirom da imamo vrlo mali broj simptomatskih slučajeva, testiranja se uglavnom svode za potrebe ljudi za putovanja u zemlje za koje je još uvijek neophodan PCR test ili za tretman u bolnicama – istakao je Jupić.

Zbog toga su osigurali spomenutih 600.000 KM za PCR testiranja u prvih šest mjeseci ove godine.

FENA