Vlada ZDK generalni pokrovitelj izbora sportiste: Amel Tuka i Elvedina Muzaferija najbolji sportisti u ZDK za 2021. godinu

Vlada ZDK generalni pokrovitelj izbora sportiste: Amel Tuka i Elvedina Muzaferija najbolji sportisti u ZDK za 2021. godinu

Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba “Zenica” i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba “ZE-2010”, najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Priznanja Amelu Tuki i Elvedini Muzaferiji uručio je premijer Mirnes Bašić koji je u svom obraćanju istakao da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljaju na sportskim borilištima širom svijeta.

Naglasio je da živimo u teškom i izazovnom vremenu, ali da Vlada ni u jednom trenutku nije prestala izdvajati sredstva za sport. Ove godine Transfer za sport iznosi 800.000,00 KM i u odnosu na prošlu godinu veći je za 80.000 KM.

-Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. Našom podrškom istovremeno animiramo građane da se bave sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh. Svaka marka uložena u afirmaciju sporta, ulaganje je u naše zdravlje – rekao je premijer Bašić.

-Oni koji koji budu naporno radili i trenirali, uz podršku društva i veću sportsku sreću, dobiti će odličja i postati vrhunski sportisti i naši sportski ambasadori – istakao je premijer ZDK-a.

Među top 10 seniora i seniorki su i Jasmina Merdić (KBS Titanium Usora), Vedad Karić (Biciklistički klub “Rotacija Spin” Zenica), Mesud Pezer (Atletski klub Zenica), Ajla Hadžić (ŽOK Bimal-Jedinstvo), Amna Mehinagić (Rukometni klub “Bosna” Tešanj), Ahmed Krnjić (KBV Isak-ZE), Leonora Jakić (Karate klub “Viktoria” Žepče) i Edin Konjić (STK “Mladost” Zenica).

Najbolji juniori su Davud Mešinović (TKD “Bosna” Visoko), Muhamed Čančar (AK Zenica) i Alen Bičakčić ( Ski klub ZE-2010 Zenica), dok su najbolje juniorke Nadina Mehmedović (Taekwondo klub Akademija Tešanj), Sajra Kajević (Taekwondo klub “Bosna” Visoko) i Sara Bajramović (AK Zenica).

Najbolji juniorski klubovi u 2021. u ZDK-u su Atletski klub Zenica, FK “Mladost” Doboj- Kakanj i Klub borilačkih sportova “Borac” Jelah, a najbolji ženski klub je Klub ritmičke gimnastike “Visoko”.

Najbolji seniorski klubovi su Atletski klub Zenica, Stonoteniski klub “Mladost” Zenica i Streljački klub “Visoko”, a najboljim ženski seniorski klub je ŽRK “Krivaja” Zavidovići.

Najbolji u sportu za lica sa invaliditetom su Zerina Skomorac (Streljački klub osoba sa invaliditetom Zenica) i Edib Šahman (Savez za sport i rekreaciju invalida Tešanj).

Plakete Prijatelj sporta dobili su Vlada ZDK, Izudin Neimarlija, BH Telecom d.d. Sarajevo, Direkcija Zenica i RM-LH d.o.o. Zenica, a ovogodišnji dobitnik Specijalnog priznanja za za razvoj sporta je sportski radnik i privrednik Suad Kaknjo.

Pored premijera Mirnesa Bašića, priznanja najboljim pojedincima i sportskim kolektivima, među ostalima, uručili su ministri u Vladi ZDK Azra Sinanović, Spahija Kozlić, Fahrudin Čolaković, Arnel Isak i Nebojša Nikolić, te predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Press služba ZDK