VIDEO+AUDIO: Omladinski hor vs. Gradska uprava – Karović – “Vlasnik” ovog Grada nam je uskratio termin, ovo je skandal!

VIDEO+AUDIO: Omladinski hor vs. Gradska uprava – Karović – “Vlasnik” ovog Grada nam je uskratio termin, ovo je skandal!

Profesor Milenko Karović, prvi čovjek Omladinskog hora Zenica, gostovao je jutros u Jutarnjem programu Radio Zenice. Tokom gostovanja, profesor Karović osvrnuo se i na pomjeranje termina održavanja koncerta, pa će Zeničani ovaj koncert moći vidjeti 20. umjesto 19. marta.

– Nismo mi proongirali, niti bili amateri da prolongiramo za jedan dan u jeku velike reklame koja je išla deset dana, nego je “vlasnik” ovog Grada, gospodin Gradonačelnik Fuad Kasumović, jedanaestog, u petak, u 15 i 16 minuta naredio direktoru pozorišta da se “skine” “Hanka” da bi on održao neku svečanost, povodom čega, ne znam, tako da smo mi morali prebaciti na dvadeseti. Ovim se pokazuje da njega ne interesuje kultura u lokalnim ansamblima, on uvozi kulturu i jednostavno daje silne pare umjesto da obezbjedi finansije za kulturne djelatnosti udruženja i kulturnih stvaralaca koji djeluju u Zenici. Ja nisam bijesan, nisam ljut, ne želim polemisati o tome. Polemisati ćemo na nekoj narednoj press konferenciji, ali da svi budu prisutni. Jednostavno je strašno oštetio Omladinski hor, jer je uništio ZEPS, uništio je “Zeničko proljeće”, sad je izgleda došao na red Omladinski hor da i njega uništi…

Voditeljica je pokušala replicirati sa “Ja sumnjam da se to može desiti”, ali profesor Karović je nastavio svojevrstan monolog.

– Nisu nas u ratu mogli ugasiti, neće ni sad, dok sam ja živ i dok ja postojim. Molim vas publiko, ja se izvinjavam što je došlo do ovog nesporazuma, dođite u nedjelju, podržite tu našu djecu, ali zaista to će biti veliki poklon Zenici, da zajedno proslavimo Dan Zenice, 20. mart.

Voditeljica: Ulaznice su već bile u prodaji?

PROFESOR KAROVIĆ: Da, i karte i propaganda već deset dana prije nego… i molili su ga, izvjesni ljudi oko njega “daj nemojte to raditi”, on je to zacrt’o…

Voditeljica: ne bi željela nikog pravdati, ali vidim da je planirana Svečana sjednica Gradskog vijeća, malo prije tog planiranog termina, kad ste vi trebali održati koncert. A Dan grada nam ove godine “pada” u nedjelju, pa je to možda razlog..

PROFESOR KAROVIĆ: Nije to razlog, nemojte. Oni su prvo zakazali dvadesetog. Onda je on presjek’o jedanaestog u tri i petnaest, samo što mi imamo Ugovor sa Pozorištem za 19., pa ćemo to riješiti na jedan drugi način. Poslije završetka svega, ima i drugih načina da se neke stvari urade. Ja sam uvrijeđen i moja djeca su razočarana ovim postupkom čovjeka koji vodi ovaj Grad. Ali, stvarno, ovo ponavljam, njega lokalni ansambli uopće ne interesuju. Sve što se događa, uvozi kulturu, da ne kažem stotine i stotine hiljada maraka. Evo, od 1. januara 2019. slovom i brojem, Omladinski hor je dobio u junu prošle godine 3.000 KM i to je sve što je dobio za tri i po godine rada. ja moram reći, Hor je prezentovao ovaj Grad, u Švicarskoj, u Italiji deset puta, dvadeset godina genocida u Norveškoj, dvadeset godina genocida u Sloveniji od gospodina Pahora. Izvedba “Srebreničkog inferna” sa državnim turskim Ansamblom, država Turska je pozvala. Prema tome, ako vrijednosti jednog ovakvog ansambla treba uništiti – neće, neću dopustiti, ja sam čovjek koji je vrlo uporan. Bez uvreda, neću nikog da vrijeđam, ne želim nikog da omalovažavam, ali ovo je SKANDAL, završio je profesor Karović.

Izvor: zenicablog.com