VIDEO: Povećan interes za poljoprivredu u ZDK, Vlada osigurala pomoć

VIDEO: Povećan interes za poljoprivredu u ZDK, Vlada osigurala pomoć

Poljoprivredni proizvođači iz Zeničko-dobojskog kantona iskazali su interes za povećanje obradivih površina, ali ih u tome sprečavaju enormna poskupljenja repro i sadnog materijala. Dobra vijest je to što je Vlada tog kantona prva u Federaciji Bosne i Hercegovine osigurala interventna sredstva za proljetnu sjetvu.

Nedavne nestašice brašna, stalni rast cijena osnovnih životnih namirnica i najava njihovog ograničenog uvoza podstakle su registrirane, ali i nove poljoprivredne proizvođače u ZDK na povećan interes proizvodnje domaće hrane. U Udruženju poljoprivrednika ovog kantona naglašavaju da, uprkos dobroj volji, nije realno da se ostvare želje za povećanom poljoprivrednom proizvodnjom jer su repromaterijali za ovu proljetnu sjetvu dostigli rekordno visoke cijene u posljednjih 15 godina.

“Što se tiče broja proizvođača u ovoj godini, daleko veći je interes za sjetvu proljetnu, međutim što se tiče cijena sadnog materijala i repromaterijala one jako utječu na površine koje će biti obrađene u ovoj godini tako da na područu ZDK ćemo imati određene površine veće ali ne dovoljno koliko bi se moglo”, kaže Emir Tutnić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Struka procjenjuje da je ovogodišnja proljetna sjetva skoro duplo skuplja u odnosu na prošlogodišnju. Cijena sjetve, kako ističe naš sagovornik, osim enormnim poskupljenjem goriva, znatno je povećana do sada najvećim poskupljenjem gnojiva.

“Prošlogodišnja sjetva jednog ratara na 10 duluma, tj na jednom hektaru, sa svim potrepštinama, sa svim repromaterijalom, koštača je otprilike nekih 600 maraka dok ove godine ta cifra prelazi i preko 1.000 maraka”, ističe agronom Kerim Kahriman.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu Udruženja poljoprivrednika, donijela je odluku o vanrednoj raspodjeli dodatnih 350.000 KM podsticaja za proljetnu sjetvu registriranim poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu. Sredstva će im, kako ističe resorni ministar, biti operativna u narednih deset dana.

“Nažalost, divljanje cijena je toliko da se ogleda u 100, 200 ili cak 300% i mi ne možemo dostići povećanjem naših mjera te iznose, ali evo trudimo se u svakodnevnom razgovoru da taj iznos bude bude koliko toliko prihvatljiv za naše poljoprivrednike, da im izađemo u susret i pomognemo im da prevaziđu ove velike probleme koje imaju”, kaže ministar poljoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.

Iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona ističu da će ovogodišnjim programom Ministarstva poljoprivrede biti predviđena i sredstva za sva nova poljoprivredna gazdinstva. Poljoprivrednici iz ZDK podržavaju ovakve napore kantonalnih vlasti i poručuju da, ukoliko i ostali nivoi vlasti adekvatno i, što je najvažnije, pravovremeno reagiraju može se očekivati povećana poljoprivredna proizvodnja, ali i motiv za značajniji zamah jedne od najperspektivnijih privrednih grana u BiH-poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: BHT1/zenicablog.com