VIDEO: Kasumović već deset godina obećava izgradnju puta prema Smetovima! – Isak za Hayat o važnosti eko kuća

VIDEO: Kasumović već deset godina obećava izgradnju puta prema Smetovima! – Isak za Hayat o važnosti eko kuća

U našoj emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV-a razgovarali smo sa Arnelom Isakom, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a o najznačanijim projektima, ali i aktivnostima u ovom kantonu.

Kada je u pitanju zaštita okoliša u ZDK, Isak je naglasio da je Vlada od 2019. godine obezbjedila 700 hiljada maraka za regionalnu deponiju Mošćanica za odlaganje otpada.

Također, pokrenuli smo projekat Eko kuće Smetovi i Eko kuće Ponijeri. Imamo mnogobrojne aktivnosti koje organizujemo kroz ministarstvo, gdje općinama dodjeljujemo sredstva. Centar za okoliš i Vlada ZDK još 2013. godine je uputila prema Skupštini zakon gdje su se ovlaštenja prenijela na Institut u Gradu Zenica. Ministarstvo za prostorno uređenje se opredijelilo da svake godine uplaćuje 300.000 maraka za Institut. Uspjeli smo riješiti šest stanica za mjerenje zraka. Najveći problem su kadrovi na Institutu, za to je zaduženo Ministarstvo za obrazovanje i kulturu. Obavlili smo već određene razgovore i u narednom periodu ćemo popuniti kadrove i riješiti taj problem – pojašnjava Isak.


Što se tiče važnosti projekata Eko kuća na Poniejrima i Smetovima, Isak navodi kako se projekat Smetovi ‘provlači’ kroz razne dokumente još od 2010. godine.

Nakon što je imenovana Vlada, organizovali smo sastanak i razgovarali o problemima radova za Eko kuće Smetovi. Uvidjeli smo nedostatak sredstava i opredijelili smo se da Vlada izdvoji 300.000 maraka kao i Grad Zenica. Već u 2019. godini smo morali uplatiti 100.000 maraka, 2020. godine 200.000 , 2021. godine Grad je jedva uspio da zarvši tendersku dokumentaciju i položen je kamen temeljac. Nadam se da bi ove godine trebao da bude završen taj projekat. Također, za Eko kuće Ponijere smo izdvojili 150.000 maraka i do kraja ove godine se očekuje izgradnja – tvrdi Isak.

Smatra kako će izgradnja eko kuća doprinijeti dodatnim investicijama na Ponijerima i Smetovima.

Kada je u pitanju put prema Smetovima, to je nadležnost Grada Zenice. Načelnik već desetu godinu obećava da će krenuti sa izgradnjom puta – kazao je Isak za ‘Dobar dan BiH’.Izvor: hayat.ba (M. Sultanović)