Većina u ZDK odlučila nastaviti dalje bez stranke Fuada Kasumovića, danas završni pregovori

Većina u ZDK odlučila nastaviti dalje bez stranke Fuada Kasumovića, danas završni pregovori

Većinska koalicija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona je odlučila nastaviti dalje bez zastupnika stranke Fuada Kasumovića (BHI-KF), a na prvoj sjednici birat će se premijer i ministri koji će trebati zamijeniti Amru Mehmedić i, za sada, Vinka Marića.

Koordinacija stranaka koje su činile vlast u Zenčko-dobojskom kantonu jučer su održale sastanak u sjedištu Socijaldemokratske partije (SDP) gdje su prisustvovali zastupnici koji su dali svoje potpise za formiranje nove vlasti bez zastupnika Fuada Kasumovića, što bi značilo da će Zeničko-dobojski kanton uskoro imati novog premijera i ministre.
Stranke koje su činile, ali i dalje čine većinu u ZDK na čelu sa SDP-om i NiP-om, već duže vremena nisu bile zadovoljne odnosima unutar koalicije gdje se često nije uvažavalo mišljenje kolega.

Sve je to kulminiralo i unutarstranačkim nesuglasicama u BHI-KF kada je Alen Kapković odlučio postati nezavisni zastupnik, kao i drugi zastupnici koji su za njim izašli, čime je Kasumović izgubio potrebne ruke u Skupštini ZDK.

Kako saznajemo, osim premijerke Amre Mehmedić i ministra Marića u Vladi ZDK se spominju i još neke smjene ministara i to onih iz redova HDZ-a koje je “postavio” Ivo Tadić koji je prije nekoliko dana napustio HDZ zbog brojnih unutarstanačkih problema koje je iznio u pismu javnosti.

Koaliciji u ZDK pridružili su se nezavisni zastupnici, sa jednim zastupnikom HDZ-a manje (op.a. Iva Tadić) te koordinacija tvrdi da ima dovoljan broj potpisa za novu vladu.

Iako je Fuad Kasumović nekoliko dana unazad obilazio Trojku i održao sastanke sa Nerminom Nikšićem, Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom koji su ga uvjeravali da je vlast stabilna, izgledno je da to nije tako te da su njihovi zastupnici u Skupštini ZDK odredili svoj novi kurs.

Više informacija bit će poznato u toku dana s obzirom da je nastavak sjednice koordinacije planiran danas kada bi se trebala do kraja usaglasiti raspodjela ministarstava, ali i ime za premijera kantona.

Izvor: klix.ba