Većina u Gradskom vijeću Zenice izabrala i trećeg člana GIK-a Zenica

Većina u Gradskom vijeću Zenice izabrala i trećeg člana GIK-a Zenica

Na 7. hitnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica izabran je i treći zamjenski član Gradske izborne komisije Zenica (GIK Zenica) iz reda “ostali”, a to je Sanda Alispahić. Interesantno je da su sva tri zamjenska člana Gradske izborne komisije Zenica zaposlenici Gradske uprave, a to su Muamer Kovač, Ivana Đukić i sada Sanda Alispahić.

Prvi pokušaj izbora ovog člana je propao prošle sedmice, jer nije bilo potrebne većine, dok sa današnjom sjednicom to nije bio slučaj kada je većina skupila potrebnih 16 ruku koji su glasali ZA. Almir Babajić i Ekrem Tuka su u posljednja tri dana promijenili mišljenje i sada odlučili da glasaju ZA.

Nakon što su se vijećnici izjasnili, iz SDA su tražili pojedinačno glasanje jer su najavili prijave kako Tužilaštvu, tako i Centralnoj izbornoj komisiji BiH i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a to su: ispred Zeničke inicijative-KF Semir Husejnović, Aida Halać, Sanjin Aldobašić, Alen Kapković, Elmin Šabanović, Denan Pašalić, Adnan Šut, Kenan Uzunović, Halil Arnaut, Vernes Menzilović, Skopljak Mirzet, ispred SDP-a Almir Babajić, Mehić Nermin i Elvis Alijagić, iz reda “ostali” Osman Šuvalić, iz Nezavisnog bloka Ekrem Tuka, dok su protiv bili iz SDA Emina Tufekčić, Safet Brkić, Zelda Dizdarević, Namir Škaljo, Elvir Purić, Šerif Patković i Malik Ejubović, a iz NES-a Elmir Duvnjak.

I danas su vijećnici Dnevni red, kao i popratne materijale dobili neposredno prije početka sjednice. Također, i za ovu sjednicu nije obezbijeđen prenos uživo, ali su pojedini vijećnici snimali istu i emitovali putem društvene mreže Facebook na svojim profilima.

Podsjećamo, početkom mjeseca juna na 5. hitnoj sjednici su izabrana tri člana, a koja nisu osvojili i najveći broj bodova na konačnoj listi. Tako je za izbor člana kao Bošnjak predložen Muamer Kovač s ukupno 12,4 boda, iako je ispred njega na rang listi po bodovima bio Damir Imamović sa 13,9 bodova. Kao “ostali” predložen je Dino Pašalić sa 10,4 boda, dok je ispred njega bila pravnica Amila Begagić sa 11,5 bodova. Kao Hrvat je predložena Ivana Đukić koja je imala 11,1 bod, dok je bolja po ukupnim bodovima Snježana Vrhovac sa 11,25 bodova.

Nakon toga, održana je sjednica Centralne izborne komisije BiH koja nije u potpunosti prihvatila Izvještaj i Odluku Gradskog vijeća Grada Zenica o izboru zamjenskih članova GIK-a Zenica. Odbijen je dio izvještaja koji se odnosio na izbor zamjenskog člana iz reda “ostalih”, odnosno Dine Pašalića kao zamjenskog člana zbog lažne izjave o nacionalnom izjašnjenju.

Kako saznajemo, Gradska uprava Grada Zenica i Gradsko vijeće Grada Zenica, odnosno predsjedavajući Mirza Husetić i Radno predsjedništvo su od vijećnika krili ovaj dopis i nisu se očitovali po istom, nego su sazvali 6., pa sada i 7. hitnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zenica kako bi izabrali novog zamjenskog člana GIK-a Grada Zenica iz reda “ostali”.

Na završenom Javnom pozivu za izbor zamjenskih članova GIK-a su se prijavile samo dvije osobe iz reda “ostalih”, Dino Pašalić i Amila Begagić. Kako smo već gore spomenuli, CIK BiH je odbio da imenuje Pašalića kao zamjenskog člana zbog lažne izjave o nacionalnom izjašnjenju, pa prema svemu navedenom logičan slijed bi bio da se Gradskom vijeću Grada Zenica predloži jedini drugi kandidat Amila Begagić, a koja je podsjećamo imala i više bodova od Pašalića.

Izvor: direktno.ba