Ustavni sud FBiH od Skupštine ZDK tražio izjašnjenje o novom Zakonu o unutrašnjim poslovima

Ustavni sud FBiH od Skupštine ZDK tražio izjašnjenje o novom Zakonu o unutrašnjim poslovima

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je danas od Skupštine Zeničko-dobojskog kantona da dostave odgovor na zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Nakon što je nedavno jedna trećina zastupnika Ustavnom sudu Federacije BiH uputila apelaciju na odlučivanje o ustavnosti odluke o donošenju novog Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, a tražili su i donošenje privremene mjere o trenutnoj obustavi zakona do donošenja ustavnosti Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

S tim u vezi, Ustavni sud FBiH danas je od Skupštine ZDK, nakon formiranog predmeta, kao druge strane u postupku, zatražio dostavljanje odgovora na zahtjev za ocjenu ustavnosti i odgovor na prijedlog za donošenje privremene mjere u roku od 30 dana.

“Ukoliko u ostavljenom roku ne dostavite odgovore, Ustavni sud FBiH će nastaviti postupak i donijeti odluku na osnovu podataka koji se nalaze u spisu ovog Suda.”, stoji u dopisu Ustavnog suda FBiH koji je danas stigao na adresu Skupštine ZDK.

Većina u Skupštini ZDK izmjenom Zakona o unutrašnjim poslovima željela je, izmeđuostalog, i retroaktivnim djelovanjem zakona pojednostaviti proceduru smjene aktuelnog policijskog komesara.

Izvor: zenicablog.com