Upitna isplata jednokratne pomoći od 1.080 KM u ZDK, sindikati spremni na proteste

Upitna isplata jednokratne pomoći od 1.080 KM u ZDK, sindikati spremni na proteste

Sindikati radnika korisnika budžeta u Zeničko-dobojskom kantonu u stanju su pripravnosti nakon informacije da im novoizabrana Vlada ne želi isplatiti 1.080 KM pomoći što je početkom decembra predložila prošla vlada. Novoizabrana Vlada Zeničko-dobojskog kantona već se nalazi u problemima i to nakon što su sindikati dobili informaciju da nakon sinoć održanog sastanka Sedmorke nije moguće isplatiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM. S tim u vezi jutros je u kabinetu premijerke ZDK Amre Mehmedić počeo sastanak predstavnika sindikata na ovu temu, a više informacija bit će poznato po završetku sastanka.

Ova odluka je donesena za vrijeme prošlog premijera ZDK Mirnes Bašića (SDA) koji je kazao da su se Vladi ranije obratili reprezentativni sindikati policije, zaposlenih u obrazovanju, pravosuđu i organima javne uprave, koji su tražili da se isplati jednokratna pomoć u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je donijela Vlada FBiH, a nakon čega je uputio dopis Ministarstvu finansija koje treba da sagleda mogućnost te dostavi konkretan prijedlog realizacije isplate pomoći. Tada je kazao da će, ukoliko se sredstva ne budu mogla osigurati unutrašnjim preraspodjelama, Vlada predložiti Skupštini Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, kako bi se na taj način osigurala nedostajuća sredstva.

Nakon ovog prijedloga, podršku je dao i kantonalni SDP ZDK koji je čak tražio da se u najkraćem roku isplati ova jednokratna pomoć.

“Klub poslanika SDP BiH u Skupštini ZDK podržava opravdan zahtjev reprezentativnih sindikata u ZDK kojim traže od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da u što kraćem roku isplati jednokratnu pomoć uposlenicima koji plate i naknade primaju iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona u iznosu 1080,00 KM, a u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništa usljed rasta indeksa potrošačkih cijena”, poručili su iz SDP-a ZDK te dodali:

“Klub poslanika SDP BiH ZDK poziva Vladu ZDK da hitno postupi po zahtjevu sindikata, uz napomenu da Uredba o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena važi do kraja tekuće godine i da se pomoć treba isplatiti jednokratno i u istom iznosu svim uposlenicima.”

Za sada nije poznato koje dalje korake će poduzeti novoizabrana vlast i zastupnici u Skupštini u ZDK. Na sutra planiranoj sjednici Skupštine ZDK trebalo se razmatrati o finansijskim dokumentima kao što su izmjena i dopuna Budžeta za 2022. godinu, donošenje Odluke o privremenom finansiranju te o finansijskim planovima Službe za zapošljavanje ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Izvor: klix.ba