Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za pomoć djeci Sirije

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za pomoć djeci Sirije

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za prikupljanje sredstava za djecu Sirije koja umiru od hladnoće i gladi. U tu svrhu u funkciju je stavljen humanitarni broj 17002 kojim se donira 2 KM, a broj je jedinstven za sve bh. operatere.

Osnivač i predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić ispričao je iskustva vezana za Siriju i zamolio sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu, svjestan činjenice da je stanje u našoj zemlji daleko od sjajnog, ali da naša djeca ipak ne umiru od hladnoće, saopćeno je iz Udruženja Pomozi.ba.

U saopćenju se navodi da je prije devet godina, u februaru 2013. godine, Karalić bio u Siriji u sklopu prvog konvoja pomoći iz Bosne za Siriju.

– Iako je Pomozi.ba tada tek bila u povoju i iza sebe imala samo nekoliko akcija, na poziv Zemire Gorinjac, predsjednice Udruženja “Solidarnost” da pomognemo narodu Sirije, osjetio sam ogromnu potrebu da se odazovemo, ali i ne samo to, već i potrebu da odem tamo i vidim te ljude. S jedne strane bio je osjećaj potrebe, a sa druge strane stavio sam sebi obavezu da odem i vidim tu djecu koja su svaki čas bila pod kišom granata i metaka. Ako ništa barem da ih zagrlim i kažem da suosjećam s njima i da znam kako im je, jer dobro pamtim devedesete. I tako je i bilo. Vidio sam tada osakaćenu djecu, djecu bez ruku, nogu, očiju. Vidio sam dijete pogođeno snajperom u leđa, drugo kojem je avio bomba otkinula obje noge, treće izranjavano po cijelom tijelu koje je ostalo bez oba roditelja… Ta sjećanja su kako je vrijeme prolazilo počela da blijede i onda prije dva dana dolazi mi slika djeteta iz kampa sa sjevera Sirije. Dijete lijepo, prelijepo. Dijete smrznuto, mrtvo. Sva sjećanja koja su počela da blijede ponovo se vraćaju. Ona ista potreba da im se pomogne ponovo se javlja, a ovaj put pomoć je potrebna prvenstveno u ogrjevu, a zatim u hrani. Ovaj put lično ću zamoliti da se odazovemo apelu ovih ljudi i pomognemo im svako u skladu sa svojim mogućnostima – zaključio je Karalić.

Pored poziva na broj 17002, djeci Sirije može se pomoći i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili uplatama putem standardnih žiro računa Udruženja Pomozi.ba.

Izvor: fena.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *