U Zenici održan protestni skup, skup podržao i Ramo Isak

U Zenici održan protestni skup, skup podržao i Ramo Isak

U Zenici su i danas održani protesti zbog tvrdnji porodice Matić da se zataškava istina o smrti njihovog sina Aldina (16). Podsjetimo, 16-godišnji dječak Aldin Matić, inače uzoran sportista, preminuo je u Sarajevu nakon teških povreda zadobivenih 27. decembra 2023. godine kada je njegov vršnjak pucao iz puške šmajser.

lako zvanični izvještaj iz policije kaže da su povrede nastale tako što se metak odbio o zid, a potom teško ranio nesretnog Matića, porodica tvrdi kako ima nalaz koji govorio da je dječaku pucano direktno u leđa, te da ima tri prostrijelne rane.

Brojni građani Zenice izašli su danas na Trg Alije Izetbegovića kako bi pružili podršku porodici u borbi za istinu, a među prisutnima su bili i Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, Arnel Isak, zastupnik u Parlamentu FBiH, Elmin Šabanović, zastupnik u Skupštini ZDK, te Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

“Ušutkali su Aldinov glas, ali ne i Aldinovu snagu. Neka Aldinova smrt bude buđenje za sve nas”, “Porodica tuguje, Tužilaštvo miruje”, “Nećemo naći mir ni sa najvećom kaznom. Tijelima smo tu, ali dušom praznom. Uz pravdu i istinu stojimo kao jedno. U našim srcima Aldine ti živjet ćeš vječno.”, “Pravda za Aldina”, samo su neke od poruka sa transparenata prisutnih.

I ovaj put porodica Matić tvrdila je kako su brojni dokazi u ovom slučaju sakriveni.

“Igrali su plejstejšn, nakon čega je moj sin upucan rafalom u leđa. Imali su dovoljno vremena da sve naštimaju. Skinuli su kamere. Sve se prvo naštimalo pa pozvala policija. U bolnici smo vidjeli da naš sin ima rane po rukama koje ranije nije imao. Jasno nam je sve, oni su njega vukli niz stepenice”, ponovio je otac.

Okupljanju u borbi za istinu dao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, čiji je govor naišao na aplauz i ovacije prisutnih.

-Meni je žao što danas moram biti ovdje i što je izgubljen još jedan mladi život, ali i što se okupljamo i govorimo onima koji trebaju da rade da urade svoj posao kako se ovo ne bi dešavalo. Kako oni, tako sam i ja odgovoran jer se i ja nalazim na čelu institucije koja mora snositi odgovornost. Iz tog razloga sam došao da dam podršku porodici, ali i mojoj Zenici da se ovakve stvari ne bi više dešavale. Ovim putem pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Tužilaštvo ZDK da svi krenu raditi svoj posao. Također, želim poslati i poruku svim roditeljima. Većina vas ima oružje u kući koje je neregularno, predajte to oružje, nemojte dozvoliti da još jedan život ode i da dolazimo na ovakve skupove i kukamo dok držimo puške a djeca nam u kući. Pokrenuo sam inicijativu da niko neće biti odgovoran ako preda oružje – poručio je Isak.

Nakon obraćanja ministra Isaka, uslijedila je mirna šetnja za sve mlade ugašene živote u Bosni i Hercegovini. 

Izvor: 072info.com