U Zenici najskuplje gorivo na HIFA i TI OIL benzinskim pumpama

U Zenici najskuplje gorivo na HIFA i TI OIL benzinskim pumpama

Od početka rata u Ukrajini i agresije Rusije na ovu zemlju, cijene sirove nafte na svjetskom tržištu su u konstantnom rastu, što je dovelo do rasta cijena naftnih derivana i u Bosni i Hercegovini.

Mnoge benzinske pumpe su iskoristile ovu krizu kako bi ostvarili dodatni profit i nezakonito povećali cijenu zaliha goriva, pa su zbog toga naložene pojačane inspekcijske kontrole u FBiH.

Ovo je odluka direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anisa Ajdinovića, a vanredni pojačani inspekcijski sadržavat će nadzor tokom vikenda nad fomiranjem cijena i marži na benzinskim pumpama u FBiH.

Za sada nije poznato koji su to sve privatnici povećali cijene nafte, ali smo na aplikaciji FMT FBiH oil info provjerili kako se kreću cijene na benzinskim pumpama u Zenici.

Prema navedenoj aplikaciji SUPER95 je najskuplji na benzinskim pumpama HIFA PETROL (2,96 KM), TI OIL (2,81 KM), Orman (2,81 KM) , dok je najjeftiniji na pumpi Zeka-Comerc (2,51 KM), Petrol BH (2,61 KM) i Almy (2,61 KM).

Kada je u pitanju SUPER98, opet najskuplje su benzinske pumpe HIFA (2,96 KM), dok je najjeftinije na Energopetrolu (2,46 KM) i Almy (2,61 KM).

Dizel D5 se prodaje najskuplje opet na HIFA-i (2,96 KM), zatim na TI OIL, Zeka-Comerc, Energopetrol po cijeni od 2,86 KM, dok je najjeftiniji na Petrol AG (2,66 KM) i Almy (2,71 KM) i Brkić Petrol (2,71 KM).

– Upozoravamo sve privredne subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzećemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta – izavio je direktor Ajdinović povodom inspekcijskih nadzora koji su u toku.

Izvor: zenit.ba