U ZDK-u uzburkane političke strasti, oči uprte u DF

U ZDK-u uzburkane političke strasti, oči uprte u DF

Politička bura ranije izazvana raspodjelom resora u vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu ne jenjava, a čini se da su odnosi unutar koalicionih partnera poljuljani nakon što je na red stigla izmjena Zakona o Vladi. Već od ranije negodovali su iz SDA pa će se, prema njihovoj apelaciji, o imenovanju aktuelne Vlade očitovati i Ustavni sud Federacije. Na predložene izmjene burno su reagirali i HDZ-ovi ministri koji su demonstrativno napustili današnju sjednicu Vlade.

Zakon o Vladi i imenovanje aktuelne, u kojoj je jedan Bošnjak manje i jedan Hrvat više, poljuljali su odnose i aktuelnih partnera. Predložene izmjene Zakona na današnjoj sjednici Vlade nisu odobravali HDZ-ovi ministri pa se zasjedalo bez njih.

„Želimo da zaštitimo vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDK-u, jednostavno nismo htjeli da se piše povijest da su ministar Jelić i ministrica Radoš učestvovali u donošenju zakona i dozvolili da nemamo više Hrvata u Vladi“, kazao je ministar za rad i socijalnu politiku Zlatko Jelić (HDZ BiH).

Prijedlog izmjena Zakona o Vladi stigao je iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad. Naime, izmjenama se iz zakona briše stav 4 – član 6, koji propisuje 7 članova Vlade iz bošnjačkog, te po dva člana iz reda hrvatskog i srpskog naroda, što više nikome ne bi garantiralo zakonom i Ustavom predviđene pozicije.

„Nije se izašlo sa ovim prijedlogom izvanog ustavnog okvira. Po ustavnoj odredbi definiše se samo broj ministara. Dakle, tim odredbama koje su imperativne ne definiše se nacionalna struktura nego samo spominje bazni popis iz 1991. Ovdje će se otvoriti rasprava kako se došlo do matematičke formule“, kazao je ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević (NS).

Rasprava je otvorena – i to po imenovanju aktuelne Vlade. Iz opozicione SDA, štiteći vitalni nacionalni interes Bošnjaka, od aktuelne premijerke tražili su upućivanje apelacije za ocjenu ustavnosti i zakonitosti imenovanja Vlade, što se nije dogodilo. Korak više napravilo je 12 zastupnika koji su uputili apelaciju.

Na štetnost izmjena Zakona također su upozoravali.

„Mene kao Bošnjaka najmanje brine ta odluka Vlade ZDK-a o eventualnom amandanu jer će moći 10 Bošnjaka uraditi šta hoće. Mislim da je ovo pitanje članova Vlade i Skupštine, Hrvata i Srba“, kazao je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a.

Političke strasti uzburkane su i najavom iz HDZ-a BiH o mogućem napuštanju koalicije zbog nezadovoljstva odnosima prema njima. Oprečni stavovi iz stranačkih tabora postavljaju pitanje stabilnosti koalicije.

„To je problem unutar HDZ-a, a ne unutar koalicije, koji ova većina ne želi rješavati. Oni u Skupštini ZDK-a imaju troje zastupnika, od kojih dvoje – Anita Paurić iz Zenice i Ivica Penić iz Žepča – sudjeluju u radu koordinacionog tijela te se sa ostalim članovima dogovaraju o pozicijama koje će pripasti kojoj stranci“, izjavio je Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.

Jelić ističe kako su javnosti dali dokaz da je HDZ u ZDK-u stabilan: „Nismo podljeljeni“.

Eventualnim izlaskom HDZ-a BiH iz vlasti Šestorka bi u Skupštini zadržala kapacitet od 20 ruku, pa su sve oči uprte u ovdašnji DF koji sa tri zastupnika čini prevagu i ima autonomiju da odlučuju sami bez instrukcija centrale.

„Do sada nam je ta autonomija dopuštena, s tim da nije isključeno da, ako dođe do pregovora na federalnom nivou, mi postupimo drugačije. Međutim, mi nemamo instrukcije te vrste“, objašnjava Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a.

Naredna sjednica Skupštine bit će svojevrsni ispit sa pitanjima ko je spreman podržati izmjene Zakona i brisati nacionalne odrednice, čini se, na štetu svih konstitutivnih naroda. Bit će ispitana i stabilnost koalicije Šestorke dok sa druge strane 14 zastupnika SDA, SBB-a i NES-a čekaju eventalne izlaske HDZ-a BiH i DF-a za eventualno formiranje nove većine u kojoj bi sa 14 ruku SDP, Kasumovićeva Inicijativa, NiP i Naša stranka postali opozicione stranke.

Izvor: zenicablog.com