U BiH gotovo 200 hiljada osoba starijih od 30 godina živi s roditeljima

U BiH gotovo 200 hiljada osoba starijih od 30 godina živi s roditeljima

Najviše mladih starijih od 25 godina, koji su u posljednje vrijeme napustili Bosnu i Hercegovinu, iselio je u zemlje Evropske unije. U BiH je i veliki broj nezaposlenih mladih, a skoro 200 hiljada njih starijih od 30 godina živi s roditeljima.

Ne raspolažemo podacima o tome koliko je mladih napustilo BiH u posljednje vrijeme, ali prema podacima zemalja prijema, zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši stanovnici su EU zemlje (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i sl.), rečeno je Feni iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o nezaposlenosti mladih u našoj zemlji, Anketa o radnoj snazi 2020. pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom. Najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina.

Anketa također pokazuje i da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) ima samo završenu osnovnu školu ili je bez škole.

Iz Agencije napominju kako je riječ o podacima iz ankete o radnoj snazi, koja se provodi u skladu s EU regulativama i ne treba ih upoređivati s podacima iz evidencija zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika. 

Pored toga, veliki broj mladih osoba u našoj zemlji još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva, ima gotovo 200 hiljada. 

“Prema podacima iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, od ukupnog broja osoba starijih od 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i vanbračne zajednice”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *