Tešanjski torokalni hirurzi uradili i prvu operaciju uniport VATS biopsije

Tešanjski torokalni hirurzi uradili i prvu operaciju uniport VATS biopsije

Prvim operativnim zahvatom uniport Vats biopsije, Opća bolnica Tešanj (OBT) prije dvije sedmice zakoračila je i u taj program torakolne hirurgije koji u budućnosti planiraju razvijati u interesu građana i pacijenata tog grada i Zeničko-dobojskog kantona, istakao je u razgovoru za Fenu direktor OBT mr. sc. med. Omer Bedak.

Napominje kako su prvu operaciju uspješno uradio tešanjski specijalista opće hirurgije te subspecijalista torakalne hirurgije Emin Brkić (43 godine), pod mentorstvom prof. dr. sc. med. Gorana Krdžalića, specijaliste opće hirurgije te subspecijaliste torakalne hirurgije, koji se nedavno u Bosnu i Hercegovinu vratio iz Saudijske Arabije.

Profesor Krdžalić, napominje Bedak, svojevremeno je bio šef Torokalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli. Tešanjska bolnica ga je, za sada, angažirala samo na jednu petinu radnog vremena, odnosno jedan dan u sedmici.

– Trenutno nemamo mogućnost da profesora Krdžalića angažiramo na puno radno vrijeme, ali činimo sve da stvorimo preduslove i za njegov puni angažman. Za nas je velika čast da se takav stručnjak odlučio biti dio našeg hirurškog tima. U našoj se ustanovi trenutno rade torakohirurške operacije sekundarnog nivoa: uniport VATS biopsije, pleurodeze, pneumotoraksi, eksplorativne torakotomije… Nadamo se da će, uz podršku viših nivoa, a pri tome mislim na Ministarstvo zdravstva ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, početi raditi i torakohirurške operativne zahvate tercijarnog nivoa, odnosno karcinome pluća. To bi donijelo veći komfor za pacijenta i finansijsku uštedu ZZOZDK – podvlači Bedak.

Torakohirurški operativni program sekundarnog niovoa, s obzirom da je Odjeljenje za pumološke bolesti tešanjske bolnice kantonalni centar za plućne bolesti, veoma je bitan za OBT.

– Navedene operativne zahvate ne bismo bili u mogućnosti raditi bez podrške i pomoći ministra Ministarstva zdravstva ZDK Adnana Jupić i direktora ZZO ZDK Omera Škalje.

Operativni torakohirurški program veoma je bitan za OBT, kao i ZDK, jer je naše Odjeljenje za pulmološke bolesti kantonalnog nivoa – napominje Bedak.

Doktor Brkić ističe kako su neke operativne torakohirurške zahvate počeli raditi još i prije pandemije koronavirusa, koja ih je znatno usporila u razvoju te grane hirurgije koja se, trenutno, u ZDK-u jedino i radi u OBT.

– Dosadašnji operativni zahvati ovog tipa, za naše pacijente, bili su rađeni u zdravstvenim ustanovama drugih kantona. Nismo ih mogli raditi u našoj ustanovi. Ali, sada se i to promijenilo pa će na ovaj način pacijentima biti olakšan pristup usluzi i bez dodatne papirologije potrebne za liječenje van kantona – podvlači Brkić.

FENA