Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena birališta za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u 14 gradova i općina, a pravo glasa na parlamentarnim i predsjedničkim izborima ima 6.502.307 birača.

Birači će odlučivati između osam predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu, prenose srbijanski mediji.

Prema istraživanjima javnog mišljenja, izgledno je da će Aleksandar Vučić osvojiti drugi uzastopni mandat na čelu države, a da će njegova Srpska napredna stranka (SNS) imat će najviše zastupnika u parlamentu.

Vučić je glasovao jutros nešto prije 8 sati u Novom Beogradu te je tom prigodom najavio uvjerljivu pobjedu i da će „svatko dobiti onoliko koliko je zaslužio, koliko je radio i u skladu s očekivanjima građana”.

Predizborne ankete, unatoč optimizmu razjedinjene oporbe koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.

Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.

U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u gradskoj skupštini, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Zbog pritužbi na nepoštene izborne uvjete, koje se iznose godinama, oporba je bojkotirala izbore 2020. godine, ali ni uz posredovanje europarlamentaraca u dijalogu s vlastima u međuvremenu nije postignut zadovoljavajući napredak.

Tako je i u predizbornim anketama čak 42 posto ispitanika istaknulo sumnju u regularnost i ovogodišnjeg izbornog procesa.

Predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas će u Srbiji pratiti više od 4.000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Najavljeno je kako će izbore pratiti i tim veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koji je novog veleposlanika Christophera Hilla poslao u Srbiju dan uoči početka izborne šutnje, a istog dana njegove je vjerodajnice primio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja očekuju se oko 22 sata.

FENA