Šokirat ćete se kada vidite podatke iz imovine Fuada Kasumovića, kćerka mu ima ušteđevinu od čak 340 hiljada KM

Šokirat ćete se kada vidite podatke iz imovine Fuada Kasumovića, kćerka mu ima ušteđevinu od čak 340 hiljada KM

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rođen je 1958. godine u Gornjem Vakufu. Živi u Zenici sa suprugom Mersijom sa kojom ima kćerku Aidu.

Nakon završenog ekonomskog fakulteta 1987. godine zapošljava se u Rudniku uglja „Gračanica“ u rodnom gradu, a ubrzo postaje i finansijski direktor ove firme. U Rudniku je radio do početka rata 1992. godine. Tokom rata je bio pripadnik Armije BiH, a po njegovom završetku dobija posao u Ministarstvu namjenske proizvodnje u Vladi Republike BiH.

Od 1990. godine do 2017. godine bio je član i funkcioner Stranke demokratske akcije. Nakon toga, učestvovao je u osnivanju Nezavisnog bloka. Početkom 2022. godine osnovao je novu stranku “Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad” i izabran za njenog predsjednika.

Političku karijeru počinje 1996. godine kao ministar finansija u Srednjobosanskom kantonu (SBK). Prije isteka mandata, u julu 1998. godine, imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon smjene sa ove funkcije 2001. godine ostaje u Carinskoj upravi još dvije godine kao savjetnik za finansije.

Nakon uspostave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) 2004. godine Kasumović je imenovan za savjetnika direktora za međunarodnu saradnju.

Kasumović se kandidovao na opće izbore 2010. godine, ali nije osvojio dovoljno glasova za ulazak u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, te je godine dobio povjerenje za drugi mandat zamjenika ministra finansija i trezora. Sa ove funkcije je smijenjen u oktobru 2012. godine zbog izlaska SDA-a iz vladajuće koalicije na državnom nivou.

Na Lokalnim izborima 2016. i 2020. godine je kao nezavisni kandidat izabran za gradonačelnika Zenice.

On i supruga su vlasnici dva stana, tri poslovna prostora, kuće, zemljišta i benzinske pumpe. Nakon Lokalnih izbora 2018. prijavio je da imaju zajedničku ušteđevinu od 480.000 KM, da bi nakon sljedećih izbora prijavio i ušteđevinu svoje kćerke od skoro 340 hiljada KM.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kasumovića teretilo za nesavjestan rad, jer je kao direktor Carinske uprave FBiH potpisao nalog za transfer 69.000 KM carinarnici u Tuzli na ime materijalnih troškova i zakupa prostorija. Međutim, novac je iskorišten za kupovinu stana jednog službenika Uprave. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa Kasumović je oslobođen optužbi.

Centralna izborna komisija je 2008. godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv Kasumovića zbog sumnje da u imovinskom kartonu iz 2007. godine nije prijavio cjelokupnu imovinu. Kasumović je rekao novinarima CIN-a da ga niko u vezi sa ovim pitanjem još nije kontaktirao.

Kasumović je, također, kazao da ga nisu kontaktirali ni u vezi sa optužbama koje je protiv njega iznijela Finansijska policija FBiH. Ova policijska institucija je 2003. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu SBK-a u kojem je Kasumović osumnjičen da je sebi i drugim funkcionerima Carinske uprave FBiH isplatio novčanu naknadu za nepostojeći odvojeni život.

U decembru 2021. godine Kasumovića je policija uhapsila u okviru istrage o krivičnim djelima počinjenim u preduzeću Zenicatrans-prevoz putnika.

Izvor: bhdijaspora.net