Smanjenje broja zaraženih prati i trend smanjenja broja pacijenata u bolnicama u ZDK

Smanjenje broja zaraženih prati i trend smanjenja broja pacijenata u bolnicama u ZDK

Trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, prati i trend smanjenja broja hospitaliziranih na odjelima za Covid-19 Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) i Opće bolnice Tešanj (OBT).

Zenička bolnica danas na liječenju ima 35, a tešanjska samo osam pacijenata koji su inficirani Covidom-19.

– Nastavlja se trend smanjenja broja hospitaliziranih pacijenata, a znatno je povoljnija i situacija s brojem zaraženih radnika. Na našem odjelu intenzivne njege imamo četiri pacijenta, od kojih su dvoje na respiratoru. U posljednja 24 sata imali smo tri preminula pacijenta koji su bili zaraženi koronavirusom – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Direktor OBT Omer Bedak ističe kako imaju puno manji priliv pacijenata te da su se, nakon duže vremena, ponovo spustili na brojku ispod 10 hospitaliziranih.

– To je, svakako, ohrabrujuće. Samo jedan od trenutno osam hospitaliziranih je vakcinisan, a preminulih tokom vikenda nismo imali. Mislim da je zadnji preminuli usljed posljedica zaraze koronavirusom bio u četvrtak – ističe Bedak.

OBT, također, nema većih problema s zaraženim osobljem te, kao i KBZ, nesmetano realizira i “hladni” operativni program.

Izvor: fena.ba