Sladić: Slijedi nam topao i prilično suh februar

Sladić: Slijedi nam topao i prilično suh februar

Prvi su dani februara mjeseca. Zehmerija, odnosno Erbein, prvi, oštriji dio zime, je završio. jučer, prvog februara je započeo hamsin, drugi, blaži dio zime. Hamsin je riječ arapskog porijekla i u prijevodu na naš jezik znači pedeset, budući da je hamsin poznat i po snažnom pustinjskom, vrelom i suhom južnom vjetru koji traje oko pedeset dana nad sjeveroistokom Afrike (Egipat), snažno podižući vrele zračne mase iz pustinje koje uzrokuju osjetan porast temperature zraka, nerijetko i iznad 40 °C i uz vrlo nisku vlažnost zraka, a vjetar može dosegnuti brzinu i do 40 ms^-1 (144 km/h).

Za vrijeme hamsina upoznati smo i sa pojavom tri džemreta (etimologija iz turskog i arapskog jezika), odnosno u prijevodu na naš jezik – vala, udarca, zračnih struja koji/a svaki/a ponaosob donosi popuštanje zime, najprije zagrijavajući zrak (19.02), potom vodu (26.02), a onda i zemlju (05.03).

U narodnoj meteorologiji, 02.02. je poznat po kršćanskom prazniku Kalendori, odnosno Svijećnici, koja također pokazuje da je jedna polovina zime iza nas. Sutra će i mrmot Phil izaći iz svoje jazbine pri čemu će procijeniti nastavak ili završetak zime, u zavisnosti ugleda li svoju sjenu ili ne.

U pojedinim publikacijama, legenda hrvatske meteorologije, pokojni Milan Sijerković, meteorolog Nove TV, je ovako pisao o veljači, odnosno februaru: “Veljača je “sniježna odstupnica zime… hladna i vrlo ćudljiva vladanja, općenito nesklona poljoprivrednicima.”

A i Fra Silvestar Kutleša imao je zanimljivu etimologiju za drugi mjesec u godini: “Kažu da je veljača prozvata što često velja, vrti i privrće vrime.”

Kao jedinom ženskom mjesecu u godini, na veljaču se narod “iskalio”, pa ju je, zbog provjerene nestalnosti i nezdravosti vremena, obilatije okitio iskričavim izrekama.

A u nastavku su “iskričave” izreke koje se vežu za februar/veljaču:

“Kalandore ora, prođe zime pola.”
“Minja se ko veljača.”
“Bog te čuva vedre Kalandore, a oblačna Jurjeva (23. IV.)”
“Kalandora vedra, dici se vide rebra (nerodna godina, bit će glad).”
“Ako je Svijećnica vedra, bit će duga zima.”
“Što burnija Svijećnica – to ljepše proljeće.”
“Cvate li na Kalandoru, bit će o Cvitnoj nedilji mraza.”
“Veljača velja, ožujak popelja.”
“Što se u veljači zazeleni, rado se posuši.”
“Što velja izmami, to marač (ožujak) opali.”
“Ako veljača viluje, marač miruje; ako veljača miruje, marač viluje.”
“Ako velja ne veljuje, onda marač oplakuje.”

Prema svim dostupnim prognoznim i statističkim modelima, i ovogodišnji drugi mjesec bit će izgledno topliji mjesec od prosjeka, pri čemu su moguće nerijetko i periodi i sa značajnijim temperaturnim odstupanjem, odnosno perioda kada temperature zraka prelaze 15 °C, a na sjeveru Bosne se približavaju i prema 20 °C, što smo imali i proteklih godina. Uopćeno govoreći, ovaj mjesec bi tako nastavio trend toplih, gotovo proljetnih februara koji je započeo još 2014. godine, s kratkom stankom 2018. godine, budući da su sve unazad 7-8 godina izuzev već spomenute 2018. bile toplije od prosjeka.

Posljedica ovogodišnje toplijeg februara je jačanje utjecaja Atlantika te pozicioniranog grebena koji se preko zapadne i jugozapadne Europe širi prema srednjoj Europi, koji potiskuje hladniji zrak istočnije, pa se sve promjene vremena nad našom zemljom uglavnom svode na kratkotrajne i po rubu utjecaje frontalnih poremećaja koji donose prolazna zahlađenja sa manjom količinom padavina, što pokazuje i trend sušnijeg februara od prosjeka. U takvim okolnostima, signali za veće zahlađenje i veći snijeg su vrlo niski, pa će izgledno karakter veljače-prevrtače opravdati jedino promjene temperaturnog režima.

A ako je suditi prema trenutnim srednjoročnim izračunima, proljetne temperature i toplota koja se povlači sa sjevera Afrike moguća je već iduće sedmice.

Izvor: Zenicablog/Nedim Sladić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *