Ski centar na Ponijerima kod Kaknja sve privlačniji zbog dobrih uvjeta i cijene dnevne karte

Ski centar na Ponijerima kod Kaknja sve privlačniji zbog dobrih uvjeta i cijene dnevne karte

Ski staza Ponijeri kod Kaknja jedino su skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, a idealni uvjeti za skijanje uz dovoljne količine snijega i prihvatljivija cijena dnevne karte privlače goste iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i okolnih zemalja.

Na parkingu na Ponijerima danas smo zatekli veliki broj registarskih oznaka gostiju iz susjedne Hrvatske, ali i iz Njemačke i Holandije. Trud i rad koji su proteklih godina ulagali domaćini, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj na čelu s Mirzom Mušijom i Općina Kakanj, počeli su davati rezultate. Za Ponijere su mnogi čuli, pa ovo skijalište je počesto i premalo da primi veliki broj gostiju koji sve češće dolazi na skijanje na jedino skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu.

U razgovoru za Klix.ba jedan od skijaša Emir Ibrahimspahić ističe da su današnji uvjeti za skijanje idealni, ali i da se rado vraća na Ponijere.

“Skijalište je popunjeno, ima dosta snijega koji je protekla dva dana padao pa je ga je dovoljno za idealne uvjete skijanja. Možda bi bilo žalbi na gužve, staza nije toliko tvrda, ali prolazna ocjena. Ovo je jedino skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, ali za ove uslove, ponuda na Ponijerima je izvrsna”, kazao je Ibrahimspahić.

Cijena dnevne karte na Ponijerima iznosi 10 KM, a staza prema riječima instruktora skijanja na skali težine dobila je ocjenu 6, odnosno, pristupačna je i početnicima i iskusnijim skijašima.

“Uvjeti su dobri, imamo dovoljno količina snijega, novi ratrak, pa uvijek imamo ispeglane staze. Goste imamo iz raznih zemalja i van BiH, iako smo malo skijalište. Trenutno na stazi imamo goste iz Njemačke, Hrvatske i Srbije, ali i iz cijele BiH. Možemo reći da smo zadovoljni ovom sezonom. Imamo mnogo početnika, školu skijanja, ali zadovoljni smo što ipak svi skijaju”, kazao je instruktor Amel Stabančić.

Višegodišnja ulaganja dovela su do toga da je za ovu sezonu u potpunosti rekonstruisan lift, ali i otvorena Eko kuća na Ponijerima koja omogućuje posjetiocima da se odmore u toplom prostoru te popiju topli napitak. U razgovoru za Klix.ba direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija kaže da su dugogodišnji trud i ulaganja, uz pomoć Vlade ZDK koja je prepoznala ovo skijalište kao jedino u kantonu, dali rezultate i plodove koje danas uživaju.

“Ove godine smo 15. decembra krenuli sa sezonom jer smo imali padavina, a završili smo i sve pripremne radove na eko kući. Objekat smo otkupili prije godinu i po dana, tako da je ova sezona bila ključna za otvaranje ove kuće s obzirom da su restrikcije ugostiteljstva protiv koronavrusa završene. S obzirom da je ovo jedino skijalište, ovakav objekat nam je bio potreban. Dobili smo obećanja da će još 150.000 KM biti opredjeljeno za proširenje ovog centra apartmanima i sportskim terenima”, kazao je Mušija te dodao da je od prošle godine u funkciji i sankalište kojem su se obradovala djeca i roditelji.

Naglasio je kako će uskoro na Ponijerima biti nove investicije u smislu novog ski-lifta.

“Ovo je objektivno malo skijalište, imamo kilometar staze, ali sve veći broj gostiju. Ovo nije svjetsko skijalište, nemamo neke velike kapacitete, ali primimo goste i još uvijek balansiramo između očekivanja posjetilaca i realnosti”, dodao je Mušija.

U naredom periodu osim zimske sezone cilj je da Ponijeri postanu i mjesto okupljanja sportskih selekcija, ali i rekreativaca tokom ljetnog perioda s obzirom da se nalaze na 1.000 metara nadmorske visine, a po završetku zimske sezone počinje adaptacija apartmana, te izgradnja sportskih terena.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *