Semir Efendić: “Šehović se nije protivio kandidaturi, znali smo da mora dati ostavku”

Semir Efendić: “Šehović se nije protivio kandidaturi, znali smo da mora dati ostavku”

Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kazao je za N1 kako je na listi za kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred SBiH ime Nermina Šehovića. Naveo je kako mu je bilo poznato da Šehović mora podnijeti ostavku na poziciju u FUP-u.

“Ali to je bilo u zadnji čas pa je bilo malo vremena da Šehović donese odluku o napuštanju svoga posla. Apsurdan je situacija da neko ko je javni službenik, 30 godina radi za državu, otići na biro da bi bio kandidat za javnu funkciju”, rekao je Efendić.

Istakao je kako su svjesni da izjava Šehovića nije bila neophodna te da će im CIK dati dodatno vrijeme da se ta izjava podnese, ukoliko Šehović odluči da da ostavku.

“Ovo ukazuje na oblik diskriminacije da se naši policijski službenici ne mogu kandidovati”, rekao je Efendić.

Na pitanje zašto je Šehović rekao da ga niko iz SBiH nije kandidirao i da nije kandidat SBiH, Efendić je rekao da se Šehović nije protivio da ga podrže u onome u čemu ga podržava veliki broj građana BiH.

“Nije bio protiv toga da prijavimo kandidaturu”, rekao je Efendić.

Na pitanje zašto su ga uopće razmatrali ako ne mogu očekivati njegovu ostavku, rekao je kako postoji vrsta dileme da li napušta funkciju izborom ili kandidaturom.

“Mi ćemo dobiti rok od CIK-a najmanje pet dana u kojima će biti prilika da donese odluku. Da nije te administrativne prepreke, ne bi bilo nikakve sumnje da Šehović prihvati kandidaturu, ne kao član stranke već građanin BiH”, rekao je Efendić.

Ističe kako nije čuo da je Šehović rekao da nisu razgovarali.

“Zbog vijesti nije dobrodošao ni u FUP-u i vrlo oprezno mora dati izjave koje ne smiju biti političke”, rekao je Efendić dodajući kako ga desetine hiljada građana podržava.

“On kada bi govori stvari koje se mogu dovesti u politički kontekst, automatski pravi prekršaj u svom poslu, podložan je prijavi, disciplinskom postupku i dr. Treba ga razumjeti”, rekao je Efendić.

“Mi smo otvorili vrata njegovoj kandidaturi, ukoliko on to želi, da otvori ta vrata”, rekao je Efendić.

Dodao je kako poznavajući njegov karakter, postoji mogućnost da prihvati kandidaturu i potpiše izjavu.

“On ima sasvim izgledne šanse. Ova priča oko Denis Bećirovića, uz svo poštovanje, nisam vidio sebe ni SBiH u takvoj vrsti političke organizacije gdje bi novi član Predsjedništva trebao osigurati svim starim političarima da ostanu tamo gdje su bili. Preuzimanje duga prema Radončiću, Kukiću, Konakoviću koji su mu sada dali podršku, onemogućava ga da bude slobodna i samostalna u tom Predsjedništvu BiH. Taj scenario nije ništa novo što se nudi građanima. Bilo bi im bolje da su našli nestranačkog kandidata poput Nermina Šehovića pa da mu svi daju podršku. Bećirović ako nije siguran da može pobijediti Bakira Izetbegovića, nije se trebao kandidovati. Mi smo sigurni da Nermin Šehović može pobijediti Bakira Izetbegovića”, rekao je Efendić.

Na komentare Elmedina Konakovića da sarađuje sa SDA i da su zloupotrijebili federalnog inspektora, kazao je:

“Nismo ništa zloupotrijebili. Konaković je neko koga je proizveo bračni par Izetbegović. Ja dok sam bio u SDA nisam bio njihov favorit. Objavio sam snimak gdje se vidi da je nalogodavac Asim Sarajlić, i meni sada pripisivati da sarađujem s njima?”, naveo je Efendić.

Podsjetio da je napustio stranku SDA  zbog toga što je sve bilo podređenu opstanku Izetbegovića.

Izvor: slobodna-bosna.ba