Razotkrivena još jedna Kasumovićeva prljava laž – Grad Zenica dao najviše novca za samo petinu vlasništva Toplane!?

Razotkrivena još jedna Kasumovićeva prljava laž – Grad Zenica dao najviše novca za samo petinu vlasništva Toplane!?

Ovih dana sasvim slučajno u javnost je isplivala još jedna prljava laž aktuelnog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Naime, u registru preduzeća, koji je javno dostupan na internetu, navedeni su pojedinačni udjeli u “joint venture” preduzeću TOPLANA d.o.o. Zenica.

Podsjećamo, radi se o “generacijskom projektu” kako ga naziva Kasumović, a ustvari o prijekoj potrebi indijsko-britanskog ArcelorMittala da proizvodi paru za svoju integralnu proizvodnju. Bivša Željezara je početkom 70-tih godina prošlog vijeka napravila kotlove koji osim vrele pare za proizvodnju, proizvode i toplotu za grad.

Nakon što su kotlovi već toliko oronuli da je bilo opasno i uključivati ih, posegnulo se za izgradnjom nove toplane. Jedina istina je da je ArcelorMittal taj projekat započeo još za života rahmetli Husejina Smajlovića, prethodnog gradonačelnika.

– Sa vama ili bez vas, mi moramo graditi nova postrojenja, pisao je tadašnji direktor Mittala M.K. Srinivasan Smajloviću.

Kasumović je prihvatio projekt menadžmenta AMZ iskoristivši ga za floskulu “Zeničanima sam osigurao sigurno grijanje”, što ne odgovara istini i činjenicama, jer se i dalje radi o nus-produktu (višku) toplote, koji za rad koristi koksni otpadni plin iz proizvodnje u kombinaciji sa zemnim plinom.

Grad je postao suvlasnik Toplane sa 20 posto, dva strana investitora sa po 15, a Mittal sa 50 posto. Kasumović se i dalje hvali da “nije zadužio Zeničane ni za marku”, ali podaci iz Registra pravnih subjekata pokazuju suprotno.

Finski partneri KPA Union i Finn fond su za po 15 posto učešća platili u novcu po nešto više od 3,5 miliona KM. Kad se zna da su oni “utrpali” svoju opremu i projekte, sigurno je novac odmah i vraćen. Mittal je “dao” u zajedničku firmu više od 11, 3 miliona KM u opremi/stvarima, a samo 300-tinjak hiljada KM u novcu.

Na kraju, najveći “investitor” u novcu, više od preostalih ulagača, je Grad Zenica, koji je u zajedničku firmu dao 4.693.992 KM, a za najviše novca dobio samo petinu udjela u vlasništvu.

Šta konkretno znači biti vlasnik samo petine firme, najbolje ukazuje podataka da je Federacija godinama suvlasnik ArcelorMittala Zenica, ali od toga nema nikakve fajde, a ni prava odlučivanja o bilo čemu, od direktora kojeg postavlja mittal, do cijene energenata, ali i produkata firme.

Vrijednost Toplane procijenjena je na 53 miliona eura (više od 100 miliona KM), ali je kapital cijele firme u novcu i robama samo 23,4 miliona KM? Kako? Odgovor valjda zna ekonomski ekspert koji je dopustio da za najviše uloženog novca raspolaže sa najmanje vlasništva.