Raspodjela pozicija u ZDK: Šta je dobila koja stranka?

Raspodjela pozicija u ZDK: Šta je dobila koja stranka?

Na sastanku koalicije koja čine vlast u ZDK, održanom prije dva dana, kojem su prisustvovali predstavnici BHI KF (Fuad Kasumović), SDP, DF,NiP, HDZ, NES i Naša stranka, usaglašene su raspodjele dijela rukovodnih pozicija-direktora koje su u nadležnosti ZDK, javlja ZOS radio.


Tako je Demokratska fronta dobila Kantonalnu bolnicu (direktor dosadašnji je bio iz SDA) i Javnu ustanovu centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama.

SDP je dobio JP ŠPD Zavidovići (direktor je bio iz SDA), Zavod za bolest ovisnosti i zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

Naša stranka je dobila Pedagoški zavod (direktor je bio iz SDA), NiP je dobio Službu za zapošljavanje ZDK (do sada je direktor bio iz HDZ-a) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane (direktor je bio iz SDA).

HDZ je dobio direktorsku poziciju JU Penzionerski dom Zenica, NES (bivša ASDA) je dobila Kantonalnu uprave civilne zaštite (trenutno je direktor kadar SDA), dok je BHI KF (Fuad Kasumović) dobio Zavod zdravstvenog osiguranja (trenutno je direktor Omer Škaljo), Direkciju za ceste (do sada je bilo pod kontrolom NES-a) i Kantonalnu upravu za inspekcije (trenutno je direktor iz NES-a).

Do sada je najviše rukovodnih pozicija imala SDA, pa NES i HDZ. SDA je ostala bez ijedne pozicije s obzirom da nije dio vlasti, dok su NES i HDZ zadržali dio pozicija.

NES ZDK je ispao najveći gubitnik u novoj koaliciji (iako su “dali presudnu 18 ruku” za novu Vladu ZDK) jer su u prošlom sazivu Vlade imali 4 ministarstva (MUP, Promet i komunikacije, Rad i socijalnu skrb i Ministarstvo zdravstva) i nekoliko važnih rukovodnih-direktorskih pozicija, poput inpekcija i zavoda za zdravstveno osiguranje.

SDP BiH ZDK: JP ŠPD, Zavod za bolesti ovisnosti ZDK i Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

BHI-KF: Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO ZDK), Direkciju za ceste i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove (KUZIP).

HDZ BiH ZDK: JU Penzionerski dom Zenica.

Demokratska fronta ZDK: JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK.

Narod i pravda ZDK: Služba za zapošljavanje ZDK i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Naša stranka ZDK: Pedagoški zavod ZDK.

NES ZDK: Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK.

Pored ovih pozicija, trenutno su pregovori oko nadzornih i upravnih odbora i rukovođenja nekim drugim institucijama.

Izvor: ZOS radio