Raspad koalicije u ZDK, Kenan Uzunović “prešao” u NES?!

Raspad koalicije u ZDK, Kenan Uzunović “prešao” u NES?!

Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF, danas je na svom Facebooku kazao da izlazi iz koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu jer su SDA, HDZ, DF i SDP podržale izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK na čelu s Omerom Škaljom.

Kasumović je u obraćanju javnosti na svom Facebook profilu kazao da su brojne stranke svoje izborne kampanje zasnivale na pričama o otkrivanju i osudi kriminala te da su SDA, SDP, DF i HDZ, za koje se ispostavilo da su nova koaliciona većina u Skupštini ZDK danas podržale izvještaj o finansijskoj reviziji ZZO ZDK.

“Stranke SDA, SDP, DF i HDZ za koje se ispostavilo da su nova koaliciona većina u Skupštini ZDK podržale su danas Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, na čijem je čelu Omer Škaljo, a koji kako cjelokupna javnost zna obiluje brojnim nepravilnostima i nezakonitostima”, napisao je Kasumović te dodao:

“Na ovaj način ove stranke su i same potvrdile da učestvuju u prikrivanju tih nezakonitosti. Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad neće biti dio većine koja obmanjuje javnost i održat će hitnu sjednicu na kojoj ćemo donijeti odluku o izlasku iz koalicije.”

Na kraju se zahvalio stranakama Narod i pravda, Naša stranka, kao i zastupnici Almini Sivić, koje su održale zakletvu datu prilikom konstituisanja novog saziva Skupštine ZDK i koje će svoje djelovanje nastaviti za dobrobit zajednice i svih građana u ZDK.

Kako saznaje klix.ba, nakon burne sjednice, još veće iznenađenje i hladan tuš uslijedio je informacijom da je Kenan Uzunović, podpredsjednik BHI-KF i zastupnik u Parlamentu FBiH prešao u Narodni evropski savez BiH (NES).

Uzunović je bio jedini član BHI-KF u Federalnom parlamentu, tako da ova stranka više neće biti parlamentarna.

“Zastupnik Kenan Uzunović je pojačao Klub NES-a u Parlamentu Federaciji BiH. Građani koji su nas odabrali da zastupamo njihove interese u Parlamentu Federacije BiH uvijek su iznad svih politika. Upravo taj stav ujedinjuje pojedince i grupe, pa je tako danas Klub zastupnika Narodnog evropskog saveza u Federalnom parlamentu ojačan još jednim iskrenim borcem za prava građana”, saopćeno je iz NES-a.

Iz press službe ove stranke su naveli da je Kenan Uzunović iz Zenice politički aktivan već duži niz godina i skupa sa ostalim kolegama iz Narodnog evropskog saveza nastavit će svoje djelovanje u Parlamentu Federacije BiH.

Ovaj iznenađujući transfer dolazi u trenutku kada su NES i SBiH danas saopćili da neće biti dio parlamentarne većine za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se, kako su naveli, koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja u režiji OHR-a.


Uzunović je važio za jednog od najlojalnijh kadrova Fuada Kasumovića, zeničkog gradonačelnika i lidera BHI-KF, stranke koja je participirala u okviru Osmorke.

Izvor: klix.ba