Ramo Isak traži formiranje Nezavisnog odbora i novi konkurs za direktora FUP-a

Ramo Isak traži formiranje Nezavisnog odbora i novi konkurs za direktora FUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak uputio je dopise predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH da što prije formiraju Nezavisni odbor kako bi se sproveo konkurs za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Kada Nezavisni odbor bude formiran, oni su dužni da sprovedu konkursnu proceduru za direktora FUP-a, a zatim dostave listu kandidata ministru unutrašnjih poslova koji imena šalje na potvrđivanje Vladi Federacije BiH.

Ovime je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak zapravo stavio tačku na nejasnoće da li će biti raspisan novi konkurs ili će biti finaliziran stari prema kojem su kandidati bili Ensad Korman i Svevlad Hoffmann.

Hoffmann je, podsjetit ćemo, nedavno upozorio Isaka da “klizi spram kaznenog progona radi izvršenja više kaznenih djela iz oblasti povreda prava iz radnih odnosa ali i zabrane diskriminacije,propisanih.”

“Neko bi trebao posavjetovati ministra da ne postoje zakonski razlozi da se započeta konkursna procedura za izbor direktora zaobiđe i da se ide u neka v.d. imenovanja ili pokretanja nekih novih konkursa”, rekao je Hoffmann.

No čini se da su i Korman i Hoffmann odbijeni na sjednici Vlade FBiH koja je održana 25.8.2022. godine i da je tu priča završena.

“Nakon što se upoznala i razmatrala dostavljenu listu kandidata, Vlada FBiH danas nije imenovala direktora FUP-a u sastavu FMUP-a jer ni jedan kandidat nije dobio podršku”, saopćeno je tada iz Federalne vlade.

Prema tumačenjima u FMUP-u, “nisu dobili podršku” u prevodu znači da su odbijeni i da nije bilo potrebe ih obaviještavati jer nije izabran niti jedan kandidat.

Federalni premijer Nermin Nikšić prošle sedmice je prokomentarisao imenovanje v.d. direktora FUP-a kazavši da je ta tačka skinuta s dnevnog reda jer su “željeli imati više imenovanja na sjednici”.

“Tu imamo situaciju da ako i ne imenujemo direktora sada, zna se po aktima FUP-a ko je vršilac dužnosti. U ovom trenutku to ne predstavlja gorući problem”, dodao je.

S obzirom da je ministar unutrašnjih poslova iz reda Bošnjaka, direktor FUP-a će biti policijski službenik iz reda Hrvata ili Srba, no prema svemu sudeći HDZ će dati zadnju riječ.

Nakon što je Ensadu Kormanu istekao mandat v.d. direktora FUP-a početkom ovog mjeseca, ova policijska agencija nema formalnog rukovodioca. Za novog v.d. direktora je trebao biti imenovan Vahidin Munjić, ali je i to prolongirano.

Izvor: klix.ba