Ramo Isak početkom godine inicirao nabavku helikoptera za pomoć u nesreći ili gašenju požara: Inicijativa koja je dobila smisao

Ramo Isak početkom godine inicirao nabavku helikoptera za pomoć u nesreći ili gašenju požara: Inicijativa koja je dobila smisao

Mnogobrojni požari prethodna dva mjeseca zahvatili su područje ZDK.

Svakodnevno su na terenu policija, šumari, kao i vatrogasne jedinice. Zbog nepristupačnog terena vatrogasci ne mogu pristupiti gašenju požara. No, kako tvrde iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica za sada nema opasnosti koja se nije riješila ali bi prema predviđanjima moglo da bude.

Požar je ovih dana zahvatio šume i livade u Zenici, Kaknju, Brezi, Visokom, i još nekim dijelovima na području ZDK.

Trenutno se u nekim dijelovima ne može djelovati, helikopter bi morao izaći. Šumari koji su nadležni za taj sektor su na terenu”, kazali su za jedan portal iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Jučer je, također, na području Zenice izbio požar u mjestu Borovi iznad Zmajevca zbog nepažnje i roštilja u prirodi. Bila je zahvaćena velika površina, ali nije bilo povrijeđenih niti štete na objektima građana.

Sve je to na društvenim mrežama uzburkalo javnost i kritičare koji su više puta napisali da počinioce treba “žestoko kazniti” ali i da treba razmišljati o nabavci helikoptera koji bi odmah djelovao i spasio prirodu, posebno šumske dijelove koji su nepristupačni za čovjeka ili vatrogasno vozilo.

Tako je krajem 2021.godine i početkom kalendarske 2022. jednu zanimljivu incijativu u Skupštini ZDK i za govornicom pokrenuo Ramo Isak, koji je rekao da bi bilo korisno da se nabavi “helikopter” za više namjena ali i za potrebe gašenja požara ili nekim hitnim situacijama kada je nesreća ili su ugroženi životi ljudi.

Poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 03.01.2022. godine pokrenuo je nekoliko inicijativa koje se odnose na vladavinu prava, socijalnu zaštitu i sigurnost građana ZDK.

U cilju jačanja materijalno-tehničkih kapaciteta u oblasti sigurnosti u kantonu, Isak je predložio pokretanje inicijative za nabavku helikoptera. Ova inicijativa proizilazi iz potrebe urgentnog odgovora na potencijalne sigurnosne izazove, kao što su prirodne i druge nepogode, saobraćajne nezgode sa većim posljedicama s ciljem urgentnog zbrinjavanja povrijeđenih lica, potrage i aktivnosti civilne zaštite i gorske službe spašavanja, te drugi sigurnosni izazovi – globalnog i lokalnog karaktera.

“Čestitam i premijeru ZDK Mirnesu Bašiću i ministru MUP-a ZDK  Dariu Pekiću koji su tada obavili razgovore i obezbijedili prezentaciju da se pokrenu ovako pozitivne ideje ali i jeftinije od onih kako su to ranije vlasti prezentovale pa rekle da treba 17 miliona za nabavku jednog helikoptera, čestitam jer od tada imamo mogućnosti da to u skorijoj budućnosti i obezbijedimo, jer jedan život je bitniji od iznosa ovih 2-3 miliona koji je potreban za nabavku jednog ili dva helikoptera a koji su višenamjenski”, istakao je za govornicom Isak.

PRIMJER DOK ČEKAMO “DA DODIK POTPIŠE” NAM GOVORI MNOGO O TOME KOLIKO JE OVA INICIJATIVA KORISNA

Američka ambasada u BiH danas je oštro kritizirala potez člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji nije dao saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini.

Kako je potvrđeno Feni, predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić dali su saglasnost za angažovanje Oružanih snaga odmah po primanju urgencije, dok iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije data saglasnost.

Podsjetit ćemo da je Dodik i prošlog ljeta odbijao dati saglasnost za angažman helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH u svrhu gašenja brojnih požara na području Hercegovine.

Izvor: kakanjinfo.com