Ramo Isak: Nova preraspodjela javnih prihoda će mnogo pomoći ZDK-u, inicirao sam je još prije 15 godina

Ramo Isak: Nova preraspodjela javnih prihoda će mnogo pomoći ZDK-u, inicirao sam je još prije 15 godina

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ramo Isak komentirao je usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim je Kantonu Sarajevo ukinut povoljniji položaj u odnosu na druge kantone.

U svom izlaganju Isak se osvrnuo na to da su izmjene ovog zakona inicirane još prije 15 godina, a da su tek danas realizirane te inicijative.

“Još 2007 – 2008. godine inicirao sam izmjene ovog zakona, tražeći pravedniju raspodjelu javnih prihoda. Evo trebalo je od tada do danas vremena da pojedinci shvate važnost nove raspodjele i dobro je da smo došli do tog. Ta nova sredstva znatno će pomoći Zeničko-dobojskom kantonu, a i pravednija je ovo raspodjela. Što je građanin bilo kojeg grada bolji od nekog drugog? Nije. Svi smo se mi borili za ovu državu, svi živimo u njoj i svi se borimo za nju i danas, svako na svoj način”, istaknuo je Isak.

Podsjećamo ovom izmjenom i dopunom zakona Kantonu Sarajevo ukinut je povoljniji ponder, zbog kojeg je ovaj kanton ranije dobijao više sredstava u odnosu na druge kantone. Sarajevski kanton će na taj način ostati bez oko 80 miliona KM godišnje u budžetu, dok će drugi kantoni dobijati više po osnovu raspodjele javnih prihoda, a projektovano je da bi ZDK novom preraspodjelom trebao dobiti dodatnih 17 miliona KM u budžetu.

Izvor: provjereno.ba