Rad Zeničanke Ene Begičević-Čeliković drugorangirani na konkursu Mladi balkanski dizajneri

Rad Zeničanke Ene Begičević-Čeliković drugorangirani na konkursu Mladi balkanski dizajneri

Idejno rješenje uređenja hodnika asistentice na Mašinskom fakultetu Ene Begičević-Čeliković, rangirano je kao drugoplasirano na listi 15 pobjedničkih radova konkursa Mladi balkanski dizajneri.

Konkurs više od deceniju organizira beogradska agencija “Mikser festival”, a u konkurenciji je ove godine bilo 111 radova, na kojima je radilo 125 dizajnera iz devet zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Kao osmi rad nagrađen je rad Mehmeda Mešanovića, studenta završne godine Akademije likovne umjetnosti iz Sarajeva, pa će naša zemlja imati dva predstavnika na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu 2022., koji se nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, ove godine održava od 7. do 12. juna.

-Nagrada je izlaganje na sajmu ‘Salone del Mobile’ u Milanu, koji je vodeći dizajn-sajam u svijetu. Desilo se da je rad selektovan, da je ušao u 15 najboljih radova i u junu bih trebala da putujem u Milano da i prezentujem svoje radove – ističe Begičević-Čeliković, koja je završila studij Produkt dizajna na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

Ovogodišinja tema konkursa bila je “Life Hacks”, a vezana je za rješenja za poboljšanje uslova života u stanju pandemije.

-Naš je zadatak bio da ponudimo na koji način, kao dizajneri, možemo pružiti rješenje da svakodnevni život na neki način poboljšamo i da, kroz ideju našeg proizvoda, smanjimo karbonski ‘footprint’ za opće poboljšanje zdravlja, ekologije…Ja sam izradila svoj proizvod na priči da jako puno vremena u zadnje dvije godine provodimo kući. Da bi se, ono što sam primijetila, tako zatvoreni u kući, možda bavili i nekim novim hobijima, ali toliko toga u našoj sredini ima što koristimo jako kratko, a zauzima ogroman prostor – istakla je u razgovoru za Fenu Begičević- Čeliković.

Bazirala se, kaže, na prostor hodnika, zato što je to uglavnom najmanji prostor u stanu, a “imamo jako puno toga da uradimo u tom prostoru”.

-Kroz svoje idejno rješenje, pokušala sam da dam nov pristup – uz minimalno materijala i opterećenja tog malog prostora. A da se ipak ostavi neki prostor za personalizaciju istog, s obzirom da je taj hodnik prvi dojam koji dobivamo ulaskom u nečiji dom – objašnjava ova mlada zenička dizajnerka.

Sada to idejno rješenje, navodi, treba u cjelosti razraditi, zatim napraviti proizvode te ih poslati za Milano.

-U predstojećem periodu ima jako puno posla. Još nisam odredila ko će izraditi te proizvode, ali čekam sastanak s voditeljima ‘Mikser festivala’ – kaže Begičević-Čeliković.

Dizajn studio “Elloso”, kojeg je osnovala u rodnoj Zenici, pored izrade projekata za druge proizvođače, paralelno, kroz dizajn-koncept ‘Store’, sada i promoviše bosanskohercegovačke brendove, dizajnere, kreativce…

-Od dizajna potiče ideja za neki proizvod pa treba razmišljati o svemu tome. Već surađujemo s nekoliko domaćih proizvođača, koji su se odlučili na kreiranje vlastitih proizvoda, a koji su do sada proizvodili za druge. U tome smo se našli, zato što i oni kao i ja, počinju svoju priču. Fali nam iskustva, ali smo zajedno jači pa zajedno te naše priče i gradimo. Već je završeno i nekoliko projekata – ističe Begičević-Čeliković.

U toku je, napominje, izrada dvije kolekcije, koje će “svjetlo dana” ugledati do kraja godine.

Znatiželju i svestranost, prezentira i kroz anagažman u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

-Ja sam dijete pozorišta. Nekada sam glumila, a moj otac (Mensur Begičević-op.a.) je scenograf u BNP-u. Kroz studentski zadatak kreiranja kostima ponovo sam stupila u vezu s pozorištem, a nakon kreiranja tog kostima, počinje naša saradnja. Već sam do sada uradila preko 30 projekata scenografije/kostimografije – ističe ona.

Sva stečena znanja kroz obrazovanje na fakultetu, rad u industriji namještaja te u BNP-u, već tri godine kao asistentica na predmetima Dizajn enterijera, Produkt dizajn i Razvoj proizvoda, prezentira i studentima Odsjeka za dizajn i tehnologiju dvoprerade na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Izvor: fena.ba