Proširen dnevni red sjednice Predstavničkog doma BiH, poslanici danas o sukobu interesa i VSTV-u

Proširen dnevni red sjednice Predstavničkog doma BiH, poslanici danas o sukobu interesa i VSTV-u

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su danas prijedlog poslanika Naše stranke Predraga Kojovića da na današnjoj sjednici nastave procedure vezano za sprečavanje sukoba interesa u institucijama BiH te za izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Prihvaćen je i prijedlog Kojovića da se u dnevni red uvrsti i zaključak kojim bi Predstavnički dom zatražio od Doma naroda da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u usvoji po hitnom postupku, te okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

Kojović je predložio, a Predstavnički dom prihvatio, da se u dnevni red uvrsti i zaključak kojim Predstavnički dom obavještava Delegaciju Evropske unije u BiH o usvajanju ova dva zakona, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama te da zatraži od institucija EU da BiH odobre kandidatski status za članstvu u EU.

Predstavnički dom prihvatio je i prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića da se u dnevni red uvrsti razmatranje dopuna Zakona o PDV-u po hitnom postupku.

Kako je obrazložio tokom rasprave o dnevnom redu, ta dopuna predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, Šarović predlaže da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Šarović je naveo da razlozi za donošenje zakona postoje u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Osim ovih, naknadno uvrštenih tačaka dnevnog reda, poslanici će danas razmatrati zahtjev poslanika SNSD-a Snježane Novaković-Bursać i Jakova Galića da se Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida razmatra po hitnom postupku.

U predloženom zakonu navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo.  

Bit će razmatran i zahtjev poslanika SNSD-a Snježane Novaković-Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta razmatrat će i zahtjev SDP-ovih poslanika Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Kako su naveli iz SDP-a BiH, da bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažu izmjenu zakona u dijelu koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude nula KM.

Na dnevnom redu je i zahtjev HDZ-ovih poslanika Nikole Lovrinovića, Borjane Krišto, Predraga Kožula, Darijane Filipović i Mije Matanovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio predsjedavajući Doma Denis Zvizdić, s mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije podržala principe predloženog zakona.

Predloženi zakon predviđa da će se “ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti  kaznom zatvora do jedne godine”.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i nekoliko izvještaja, kao i poslaničkih inicijativa, a sjedici prisustvuju i poslanici iz Republike Srpske.

FENA