Problemi unutar Vlade ZDK

Problemi unutar Vlade ZDK

Dok se čeka rasplet krize u vezi sa rukovodstvom Federacije BiH i budućom Federalnom vladom, u nekim kantonima još nisu formirane vlasti. U Zeničko-dobojskom jeste, ali već od početka nailazi na razne poteškoće, a sada je problem i između vladajućih stranaka. Kako je u Vladu imenovano manje Bošnjaka, nego što je predviđeno zakonom, a više Hrvata nego što je predviđeno zakonom, trećina zastupnika u Skupštini uputila je apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka. Nakon što je krenula u izmjene Zakona o Vladi, došlo je do novih problema unutar Vlade ovog kantona.

Proteklih 60 dana, nakon imenovanja Vlade ZDK, u kantonalnoj SDA upozoravaju da je prekršen Zakon o vladi i Ustav jer u aktuelnoj kantonalnoj vladi ima šest, umjesto sedam Bošnjaka, tri umjesto dva Hrvata i dva ministra iz reda Srba što je jedino u skladu sa još uvijek važećim zakonom. U međuvremenu je 12 zastupnika u Skupštini, nakon što je aktuelna premijerka odbila da to uradi, podnijelo apelaciju Ustavnom sudu, a najavljuju i druge pravne radnje.

АLIJA ORGIĆ, predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK

“Ovim putem poručujemo građanima da će Klub SDA u Skupštini ZDK istrajati u pravnoj borbi dokazivanja da je, još uvijek, aktuelna Vlada ZDK neustavna i, što je porazno, nezakonita i to na štetu najbrojnijeg naroda u ZDK, na štetu Bošnjaka”.

Aktuelna većina pokrenula je izmjenu Zakona o Vladi ZDK i to na način da se brišu odredbe koje preciziraju nacionalnu zastupljenost ministara u ovoj, ali i svim budućim kantonalnim vladama. Resorni ministar naglašava da je sve po zakonu i da Ustav nije narušen. Sa druge strane iz SDA upozoravaju da ovakve izmjene mogu imati negativne posljedice u najvećoj mjeri po Hrvate i Srbe u ovom kantonu.

MIRALEM GALIJAŠEVIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK

“Mene kao Bošanjaka najmanje brine ta odluka Vlade ZDK o eventualnom amandanu, jer će moći 10 Bošnjaka na područu ZDK uraditi šta hoće. Mislim da je ovo pitanje članova Vlade i skupštine Hrvata i Srba”.

EDIN HASANIČEVIĆ, ministar pravosuđa i uprave ZDK

“Nije se izašlo sa ovim prijedlogom izvan ustavnog okvira. Po ustavnoj odredbi definiše se samo broj ministara. Tim odredbama koje su imperativne ne definiše se nacionalna struktura, nego samo spominje bazni popis iz ’91. Ovdje će se otvoriti rasprava kako se došlo do matematičke formule”.

Mišljenje većine u Vladi ne dijele ministri HDZ-a, koji su zbog navedenih izmjena zakona demonstrativno napustili sjednicu Kantonalne vlade koja je, uprkos protivljenju, usvojila izmjene Zakona o vladi ZDK.

ZLATKO JELIĆ, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

“Želimo da zaštitimo vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDK. Jednostavno nismo htjeli da se piše povijest da su ministar Jelić i ministrica Radoš učestvovali u donošenju zakona i dozvolili da nemamo više Hrvata”.

Konačnu riječ o izmjeni Zakona o vladi dat će zastupnici u Skupštini, a nadležni sudovi o zakonitosti i ustavnosti Vlade ZDK. Naredna sjednica Skupštine bit će i svojevrsni test ko je spreman podržati izmjene Zakona i brisati nacinalne kvote u izvršnoj vlasti, ali i test stabilnosti koalicije sedam stranaka u ZDK.

Izvor: zenicablog.com