Pregovori iza zatvorenih vrata: SDA, NES, DF i SBiH blizu dogovora u USK koji žele preslikati na FBiH

Pregovori iza zatvorenih vrata: SDA, NES, DF i SBiH blizu dogovora u USK koji žele preslikati na FBiH

Formiranje vlasti Unsko-sanskog kantona još nije finalizirano, ali se kako saznajemo proces privodi kraju. Komplikovana politička situacija bi mogla kulminirati da vlast čine SDA, NES, DF i Stranka za BiH.

Kako Klix.ba saznaje, intenzivni pregovori traju već nekoliko dana, a ukoliko ove četiri stranke postignu dogovor imat će komotnu većinu s 20 od 30 ruku u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Prema nezvaničnim informacijama u subotu su predstavnici NES-a bili u centrali DF-a gdje su razgovarali sa Željkom Komšićem s kojim su dogovarali da se koalicija iz USK preslika na nivo FBiH gdje ove stranke skupa imaju 47 ruku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (SDA 26, DF 12, NES 5 i SBiH 4) i tako pokušaju “osvojiti” i većinu u tom domu federalnog parlamenta.

Javnost bi već danas u poslijepodnevnim satima mogla saznati da li je dogovor postignut, a sve zavisi od spremnosti svih učesnika pregovora da naprave kompromis uz određene ustupke.

Inače, aktuelni premijer USK Mustafa Ružnić (NES) prije tri dana je poslao žestoku poruku predsjednicima NiP-a i Naše stranke, Elmedinu Konakoviću i Edinu Forti, kazavši da oni pokušavaju “diciplinirati Narodni evropski savez i stavljaju cijeli USK u okvire provincije za koju oni najbolje znaju šta joj je potrebno i kako treba funcionirati.”

“Pri tome zaboravljaju da smo mi Krajišnici, koji nikada nikome kroz historiju nismo bili bili podanici. Jednako su nam mrski i podanički mentalitet i izdaja, koje znamo uočiti mnogo prije nego što nam se bilo šta nametne. Izdaju posebno kažnjavamo, a što će se vjerovatno ispostaviti i u ovom slučaju”, rekao je Ružnić.

Upravo ova poruka bi mogla biti i najava onoga što se trenutno događa iza zatvorenih vrata, a to je da bi NiP i NS mogli ostati kratkih rukava u budućoj Vladi USK. Ne treba zaboraviti da u ovom kantonu postoji i “odmetnuti” dio NiP-a koji bi mogao stati uz novu većinu.

Izvor: klix.ba