Poruka ministra Isaka sa obilježavanja Dana bijelih traka u Sarajevskoj Vijećnici

Poruka ministra Isaka sa obilježavanja Dana bijelih traka u Sarajevskoj Vijećnici

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je večeras programu obilježavanja Dana bijelih traka u Sarajevskoj Vijećnici.

Program je počeo minutom šutnje i učenjem Fatihe u znak sjećanja na žrtve etničkog čišćenja koje su prije 31. godinu počinile srpske snage na području Prijedora ali i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tada je protjerano oko 50.000 osoba, dok je ubijeno njih 3.176 među kojima i 102 djece.

„Naša moralna obaveza je da nikad nezaboravimo stravične zločine koji su počinjeni nad nesrpskim stanovništvom, a posebno djecom koja ni na koji način nisu nikoga ugrožavala niti predstavljala sigurnosnu prijetnju. Večeras smo se prisjetili svih svirepo ubijenih čija je jedina krivica bila njihova različita etnička pripadnost, nacionalnost i vjeroispovijest. Iako se zločinci trude da zataškaju, zaborave i obezvrijede žrtvu mi moramo da ustrajemo u dokazivanju njihove krivice i srama što su bili u stanju počiniti takve zločine te da nikada ne dozvolimo da žrtve prepustimo zaboravu“, poručio je ministar Isak.

Izvor: fmup.gov.ba