Poddionica autoceste A1 Poprikuše-Nemila: Inspekcija utvrdila -betonara”Čengiz” radi bez dozvola, Tužilaštvo ZDK istražuje slučaj

Poddionica autoceste A1 Poprikuše-Nemila: Inspekcija utvrdila -betonara”Čengiz” radi bez dozvola, Tužilaštvo ZDK istražuje slučaj

Dok se domaće kompanije bore sa mnoštvom različitih propisa, neke od stranih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini u velike građevinske projekte ulaze bez minimuma zakonskih uslova. Jedan takav slučaj bilježimo na izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, na poddionici Poprikuše – Nemila. Cijeli slučaj istražuje, pored inspekcije, i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Hasib Čoloman prije 13 godina gradsku gužvu zamijenio je mirnim životom 20 kilometara od Zenice. Kada je kupovao kuću u naselju Kovanjići ni sanjao nije kakve će probleme imati početkom izgradnja Koridora V-c na ovom području. Buka, prašina, vibracije, bujice u dvorištu i na kraju pucanje kuće bespomoćnog penzionera koja se nalazi uz gradilište poddionice Poprikuše – Nemila koju gradi kompanija “Čengiz” za čije radnike kaže da rade šta žele i da im, kako kaže, neko to i dopušta.

HASIB ČOLOMAN, mještanin Mjesne zajednice Kovanjići

“Nema razumijevanja, oni nemaju nikakvog razumijevanja, oni namjerno još više kad voze kamion dižu još više prašinu, samo da nije kako jest. Šta ću, svaki dan je sve gore i gore”.

Nekoliko kilometara dalje, u centru naselja Donja Golubinja, kompanija “Čengiz” u rad je pustila pogon za proizvodnju betona i to bez poštivanja zakona i propisa države Bosne i Hercegovine. Nevjerovatan podatak potvrđen nam je u Ministarstvu prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona koje, kako ističu, nije izdalo ni urbanističku, kao ni okolinsku dozvolu za betonaru u Donjoj Golubinji. U zeničkom Eko forumu tvrde – nisu iznenađeni jer je prema njihovoj ocjeni Bosna i Hercegovina El Dorado za strane kompanije.

SAMIR LEMEŠ, Eko forum Zenica

“Kompanije koje ne moraju da poštuju zakone, koje mogu da rade šta hoće, koje institucije ili ljudi koji su u institucijama dobro štite i to je bezakonje”.

Iz zeničkog Eko foruma, koji je i regionalni Arhus centar dodaju da će u cilju zaštite okoliša pokrenuti određene mehanizme žalbi kod stranih finansijera koji kreditiraju izgradnju autoceste na ovom dijelu države. Potvrda sumnji da “Čengiz” krši zakone je i nalaz Federalne inspekcije. Zakonitost poslovanja “Čengiza” i svega što se tiče poddionice Poprikuše – Nemila predmet je interesovanja i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

FEDERALNA INSPEKCIJA:
“Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u pravnom licu CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. – podružnica Zenica postupajući federalni vodni inspektor donio je rješenje u kojem je izrečena upravna mjera zabrane upotrebe postrojenja za proizvodnju betona do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save”.

TUŽILAŠTVO ZDK:
“Uvidom u Evidenciju ovog zužiteljstva utvrđeno je da su formirana dva predmeta u kojima se pominje navedeno pravno lice. Predmeti se nalaze u fazi prijave i poduzimaju se odgovarajuće radnje u cilju provjere navoda iz prijava. U cilju zaštite donošenja tužiteljske odluke, više informacija o predmetima se ne može učiniti dostupnim javnosti”.

Iako argumenti i nadležne institucije tvrde drugačije, u Autocestama Federacije BiH i dalje ističu da se na poddionici Poprikuše – Nemila ne krše zakoni, kao i to da, prema njihovim saznanjima, nema sporova mještana protiv izvođača radova.

Sve ovo, kao i brojna druga pitanja imali smo namjeru postaviti i predstavnicima izvođača radova, koji nam ni ovaj put nisu odgovorili na naš upit tako da će javnost, bar do raspleta istražnih radnji Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, ostati uskraćena za brojna pitanja koja se, prije svega, odnose na zaštitu okoliša i budućeg kvaluteta života na području ovog dijela općine Žepče.

Izvor: BHRT/glasno.ba