Počelo suđenje Kasumoviću i drugima, gradonačelnik vrijeđao tužiteljicu

Počelo suđenje Kasumoviću i drugima, gradonačelnik vrijeđao tužiteljicu

Pred Kantonalnim sudom u Zenici danas je trebalo biti održano glavno ročište u predmetu Fuad Kasumović i drugi, poznatiji kao “Zenicatrans”, a s obzirom na odsustvo optuženog Vahdetra Drine, sudsko vijeće je donijelo odluku da se danas održi ranije neodržana statusna konferencija.

Na danas održanom suđenju, zbog infekcije koronavirusom i rješenja o izolaciji koje je dostavio sudu, nije prisustvovao optuženi Vahdet Drino, dok su drugi optuženi prisustvovali ročištu.

Sudsko vijeće je predložilo da s obzirom da nisu ispunjeni uslovi za održavanje glavnog pretresa bude održano predpretresno vijeće, odnosno, statusna konferencija, na što su optuženi i njihovi branioci pristali.

Optuženi Fuad Kasumović danas je sudskom vijeću ukazao na neuslovnu sudnicu s obzirom da je mala, a da je veliki broj osoba u njoj te je zatražio veću sudnicu, s čime su se kasnije složili i tužitelji, a sudija je obrazložio da će se o tome razmatrati u narednom periodu.

Također, tužiteljica Edina Karadža je u sklopu statusne konferencije kazala da ostaju kod svih prijedloga optužnice te da će u sklopu suđenja biti ispitana i dva vještaka, predstavnici oštećenih te svjedoci čiji su iskazi dugi te je ukazala na to da njihovo ispitivanje neće trajati ispod dva sata te da sud ima to na umu.

Advokatica Fuada Kasumovića Edina Rešidović se osvrnula na broj branilaca optuženih o čemu bi trebali odlučivati optuženi, a ne sud, o vremenu trajanja suđenja s obzirom na 46 svjedoka koje je tužilaštvo pripremilo te obimnoj dokumentaciji.

“U optužnici je 750 dokumenata, govorimo o 12.000 stranica. Mi nismo mogli izvršiti uvid u dodatne dokaze, a pred našim saznanjima je još najmanje 7.000 dokumenata koji se nalaze u Tužilaštvu, a da mi nismo imali mogućnost da obradimo”, kazala je Rešidović.

Dodala je da su sav ovaj period dokazi, koji su trebali biti dostavljeni odbrani, već dugo vremena u sudu za prethodno saslušanje te da nisu imali vremena, kako sud tvrdi, da pogledaju sve spise i dokaze.

“Tražimo da naredni glavni pretres ne bude zakazan prije kraja septembra jer hiljade dokaza moramo pribaviti, analizirati i spremno ući u glavni pretres kako se ne bi svađali oko ovih pitanja”, dodaje Rešidović.

Kasumović je pred sudom kazao da je ovo politički montiran proces, zatim je vrijeđao tužiteljicu, na što je reagovao i sudija koji ga je opomenuo.

“Sud opominje optuženog Kasumović Fuada da ne vrijeđa postupajuću kantonalnu tužiteljicu riječima da ‘ovako postupa iz razloga kako bi otišla u Sarajevo na funkciju’, da tužiteljicu ne naziva sa riječima ‘ona’, ‘njen’ i slično. Sud je gornje rješenje donio obzirnim da optuženi Kasumović Fuad je navedenim riječima uvrijedio i omalovažio postupajuću tužiteljicu”, pojasnio je sudija Ismar Jukić.

Pojedini advokati osumnjičenih su kazali da su protiv ranijeg prijedloga da se suđenje održava u dvije sudnice.

Tužiteljica Edina Karadža je na izjavu advokatice Rešidović kazala da se niko nije obraćao tužilaštvu da izvrše uvid u fotokopiranje dokumentacije.

“Član 61 ZKP FBiH koji propisuje pravo branioca da pregleda spise i dokumentaciju u stavu tri kaže da optuženi i branilac imaju pravo uvida u sve spise i dokaze, a u stavu pet je propisano da osumnjičeni i branilac mogu izvršiti fotokopiju svih spisa i dokumenata. Nijednom odlukom nije propisano da tužilac dostavlja dokaze. Njima će se omogućiti kao i u svim drugim predmetima…. da dokumentacija na raspolaganje. Pojedini optuženi i branioci, Edin Mehić i Vahdet Drino, ono što su tražili im je omogućeno i što su tražili su dobili. Neka nađu samo jednu odredbu da je tužilac obavezan dostaviti dokumentaciju…”, izjavila je Karadža.

Kasumović je u svom obraćanju sud zamolio da ne bude suđenja do oktobra, zbog izbora, jer kako je kazao, tužiteljica to želi, a zatim se dotakao i medija koji, kako kaže, žele da ga slikaju.

Sudsko vijeće je razmatrajući sve prijedloge odlučilo da glavni pretres i čitanje optužnice bude održano od 13. oktobra u 12:30 sati, a zatim da naredno ročište bude održano 27. oktobra u 9 sati, te zatim svakog drugog četvrtka.

Izvor: zenit.ba