Općina Doboj Jug na svoj rođendan dobila Opću biblioteku i skladište Civilne zaštite

Općina Doboj Jug na svoj rođendan dobila Opću biblioteku i skladište Civilne zaštite

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Mirnes Bašić, a u kojoj su bili i ministri Spahija Kozlić, Mirsad Hadžić, Fahrudin Čolaković i Zlatko Jelić, prisustvovala je danas svečanom obilježavanju Dana Općine Doboj Jug.

Delegacija je položila cvijeće na Centralnom spomen-obilježju i Spomeniku civilnim žrtavama rata, a potom je upriličeno svečano otvorenje nove Opće biblioteke i skladišta Civilne zaštite, čiju je izgradnju finansirala Vlada ZDK-a.

Premijer Bašić je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uputio čestitke građanima ove općine, rekavši da Doboj Jug spada među manje općine ovog kantona, ali da njen razvojni put govori da je “velika općina sa ogromnim patriotskim srcem, snažnim poduzetničkim duhom te poštenim, čestitim i radišnim građanima”.

-Bili ste na prvoj liniji odbrane ovog dijela Bosne i Hercegovine i neprijateljima priredili poraze kakve historija ratovanja rijetko kad bilježi. Spomenik jednoj od takvih bitaka je i “groblje tenkova” na Karušama, gdje su bosanske patriote polomili zube agresoru i spriječili njegov prodor na slobodni teritorij. Ta bitka je najbolja lekcija mladim naraštajima o žrtvi koju su podnijeli branitelji. Zato na ovaj dan odajemo dužnu počast šehidima i poginulim borcima koji su dali živote za našu slobodu, ali i svim drugim braniocima koji imaju posebno mjesto u našem društvu – rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je ovo općina sa snažnim poduzetničkim duhom, koji je karakterističan za ovaj kraj ZDK-a i prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini, te da općinska administracija “radi odličan posao stvarajući uslove za jačanje lokalne privrede i privlačenje investicija”.

-Stoga ne čudi što su vaše poduzetničke zone sve privlačnije za investitore koji otvaraju pogone i nova radna mjesta, dodatno jačajući privredu Doboj Juga, ali i cjelokupnu ekonomiju ZDK-a. Dodatna prednost će biti i budući autoput koji prolazi kroz ovaj kraj, tako da ne sumnjam da će ova regija ostati zamajac privrede našeg kantona, a poznato je da je privreda ZDK-a kičma privrede Federacije BiH – rekao je premijer Bašić.

Istakao je da Općina Doboj Jug ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona, koja se ogleda u podršci brojnim razvojnim projektima u svim oblastima – privredi, školstvu, vodnoj i drugoj infrastrukturi, a u kojima je kantonalni nivo u općinskoj administraciji imao istinskog partnera. Takvi projekti, dodao je, su i novootvorena zgrada Opće biblioteke i skladište Civine zaštite.

-Zajedno nastavljamo graditi bolje sutra za nas i našu djecu. Želimo nastaviti stvarati ambijent za ugodan i dostojanstven život svakog građanina našeg kantona, a jačanjem naših općina i gradova, jačamo kompletan ZDK, time i državu BiH. Imate ljude, volju, strateški položaj i prirodne resurse. Jednostavno, imate sve što je potrebno za uspjeh, a u nama imate partnera i prijatelja na kojeg se uvijek možete osloniti – rekao je premijer ZDK.

Općinski načelnik Mirnes Tukić uručio je premijeru Bašiću zahvalnicu Vladi Zeničko-dobojskog kantona “za nesebičnu podršku i doprinos razvoju Općine Doboj Jug”.

Press služba ZDK