Okončana istraga u predmetu poznatom u javnosti kao “Zenicatrans”

Okončana istraga u predmetu poznatom u javnosti kao “Zenicatrans”

Istraga u predmetu, javnosti poznatom kao “Zenicatrans”, okončana je u petak, 11.03.2022. godine, podizanjem optužnice protiv osumnjičenih lica Kasumović Fuad, Drino Vahdet, Husaković Besim, Osmanović Zlatko, Baručija Kapidžić Almira, Mašić Asmir, Mehić Edin, Ormanović Mesud, Krivdić Amel, Kratina Abdulah i Đozo Amela. Optužnica je danas, 14.03.2022. godine, upućena sudiji za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica na potvrđivanje.

Podignutom optužnicom osumnjičeni se terete da su počinili više krivičnih djela i to: Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz čl. 340. KZ FBiH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. KZ F BiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 389 i Nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZ F BiH, kako je to pojedinačno navedeno u optužnici.

Ukoliko, i nakon što optužnica bude potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica, Tužiteljstvo će javnosti učiniti dostupnim i činjenični opis djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Napomena: Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.