Ogrešević odbrusio Milanoviću: “Da nije bilo Armije RBiH, zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom”

Ogrešević odbrusio Milanoviću: “Da nije bilo Armije RBiH, zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom”

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine Nermin Ogrešević reagovao je na posljednje uvredljive izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, uoči dolaska u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a.

“Gospodine Milanoviću, kažete da je HVO spasio BiH, da je ‘uloga Hrvatske u BiH bila vitalna za BiH i da ona ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske’ i da ‘nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjuluku”, naveo je na početku svoje reakcije Ogrešević, te nastavio…

“Ili ne znate bližu nam historiju ili je zlonamjerno iskrivljavate”.

Predsjednik NES-a BiH je naveo kako je istina drugačija.

“Istina je da nije bilo Armije RBiH i 5. korupusa, ne bi bilo moguće ni oslabađanje Hrvatske. Da nije bilo naše trogodišnje borbe, Hrvatska ne bi pravila „Oluju“. Zapitajte se ko je mogao biti pred Zagrebom, prije neko što kažete ko je bio pred Banjalukom. Nama niko ništa nije poklonio, mi smo svoju slobodu krvavo zaradili”, poručio je Ogrešević.

Prava istina je da je bilo i perioda dobre saradnje u odbrani koji su dali rezultate i umjesto da na temeljima istih ponosno gradimo dalje odnose dviju država, vi nas suočavate sa selektivnim, netačnim i štetnim tumačenjima bliže historije nastavljajući se miješati u unutrašnje političke odnose u BiH, dodao je Ogrešević.

“Dok god s Miloradom Dodikom, koji u isto vrijeme kad i vi sa značkom Rusije na reveru dolazi u Mostar, koordinirano vodite antibosansku i antibošnjačku politiku, Bosanci i Hercegovci vas ne mogu i neće smatrati prijateljem i dobronamjernim susjedom, nego faktorom nestabilnosti”, stoji na kraju reakcije Ogreševića.

“Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. To su gole činjenice”, poručio je Milanović – prenosi N1.

Izvor: bhdijaspora.net